Премиерът Борисов за къщите за гости: Има ли виновни, да се уволняват и на прокурор

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости, изграждани по ПРСР в предходния програмен период 2007 – 2013 г., става ясно от публикуваната стенограма.

Премиерът изтъква, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. "За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме", допълва Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи. Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не, добави премиерът Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти. До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.

Публикуваме пълния текст на стенограмата:

"БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли Порожанов да запознае колегите с всичко, което правим с МВР и с Прокуратурата по така известните къщи за гости.

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Благодаря, господин премиер.

Уважаеми колеги, по отношение на къщите за гости в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в Програмата за развитие на селските райони, одобрени от Комисията и в нея не се включват по-големите курорти.

Основният проблем на къщите за гости е използването по предназначение на част от тях. Това е тема, която ние имаме с Комисията от доста време - още от 2016 година. Още тогава се появи първият скандален случай на преподавател от Пловдивския университет, който си имаше къща за гости в района и по време на мисията на Комисията се установи, че реално не се използваше по предназначение.

Оттогава са засилени проверките на Фонд „Земеделие“ като от минималния 1 процент риск-анализът е на 5 процента. През 2016 г. всички къщи за гости бяха качени на страницата на Фонд „Земеделие“, на Разплащателната агенция, с ясното съзнание, първо да могат да се ползват от гражданите и второ, тези, които, не се използват по предназначение да могат да се подават сигнали и да бъдат проверявани.

До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.

Проблемът определено е, че има недобросъвестни бенефициенти. Да, те са направени, те са изпълнени съгласно проектите и изискванията, в конкретни случаи, където има зони „Натура“, там след като има решение на общината за строеж – това значи попада в урбанизираната територия и няма проблем за строителството. Това, което в момента активизираме, разбира се, по линията на Разплащателна агенция – да бъдат проверени всички къщи за гости, независимо от това дали е изтекъл мониторинговия период или не е изтекъл мониторинговия период. Ще бъде проверяван мониторинговият период и там, където се установи, че не е изпълнен бизнес-плана, не са използвани по предназначение, отново ще се пристъпи към предявяване на сумата за възстановяване.

Само за информация – допустимата субсидия е до 200 хиляди евро на къща за гости, която е била използвана.

Така че, по мнение на структурите на Министерство на вътрешните работи и други служби, също и на Данъчните, ще бъдат извършвани проверки за установяване, именно, на пребиваването, използването по предназначение на тези къщи за гости.

Благодаря, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Проверките извършват и полицията, и прокуратурата, и НАП, защото от една страна тази Програма е била, както всичко добре измислена – да подпомага туризма, да подпомага там, където не е имало бази - извън големите курорти, селския туризъм, религиозен туризъм, тези, които обичат екстремни спортове да ги използват.

Много от къщите, разбира се, се използват по предназначение, но за съжаление винаги се намира някой, който да опорочи Програмата и затова към днешната дата ние новата Програма не я отваряме. Проверяват се всички къщи. Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не.

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно!

Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията.

Безкомпромисно!

РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Разбрано!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България