Премиерът в оставка Борис Джонсън тества противотанкова ракетна установка NLAW,  докато гледа как украински войници се обучават от британската армия (Видео)

Сваленият премиер посети около 400 украински военнослужещи, които се обучават във военна база в Северен Йоркшир.

Видео показва как г-н Джонсън борави с комплект смъртоносни оръжия под зоркото око на британски войници

Премиерът в оставка Борис Джонсън посети украински войници, които се обучават в Обединеното кралство, докато войната на страната им срещу Русия на Владимир Путин бушува, пише „Daily Mail".

Във видео, публикувано в официалния му акаунт, премиерът, облечен в пълна камуфлажна екипировка и тактически слушалки, може да се види как тества различни видове оръжия под зоркия поглед на британските командири.

Пътуването му е само няколко дни, след като той се съгласи да се оттегли след вълна от искане на оставката му след скандала с Крис Пинчър.

Това е и второто военно учение на сваления премиер, след като той се качи в пилотската кабина на изтребителя „Тайфун“ в началото на седмицата.

Видео, публикувано днес, показва как премиерът участва в учение в бутафорна градска среда.

В един момент  г-н Джонсън изважда щифта от манекен на граната, преди да го хвърли по най-добрия възможен начин.

След това му е показано как да работи със смъртоносната противотанкова ракетна установка NLAW.

Заедно с видеото Джонсън написа в Туитър: „Тази седмица посетих украинските войски, които британските сили обучават в Северен Йоркшир.“

„Обединеното кралство се ангажира да направи всичко възможно, за да помогне на Украйна да продължи да отблъсква руската агресия“, допълва Джонсън.

Премиерът превърна подкрепата за Украйна в крайъгълен камък на своята външна политика и изгради близки отношения с президента Володимир Зеленски, след като обеща повече военна подкрепа, от която и да е друга страна, с изключение на Съединените щати.

Той също посети президента Зеленски, превърнал се в военен лидер, два пъти в Киев, през април и юни.

В още една проява на солидарност г-н Джонсън се обърна към украинския народ в днешното видео.

В клипа той казва: „Просто искам да знаете, че народът на Обединеното кралство стои до народа на Украйна и ви подкрепя в борбата“.

„И аз съм абсолютно убеден, че можете да спечелите и че ще спечелите.

По-късно той говори директно пред камерата, за да обясни, че се е срещнал с някои от 400-те украински войници, които се обучават в базата.

Той каза, че обучението е част от „огромния ангажимент“ на Обединеното кралство към украинските сили, като добави, че Великобритания иска да обучи около 10 000 от тях през следващите четири месеца.

Той добави, че Обединеното кралство също подкрепя източноевропейската страна с оръжия, включително 6900 противотанкови оръдия, 120 бронетранспортьора и ракетни системи за залпов изстрел.

Г-н Джонсън каза, че се надява помощта да започне да „отблъсква атаката на Путин срещу Украйна“.

Той добави: „Знам, че в крайна сметка украинският народ ще успее. Знам, че украинските сили ще успеят.

„Много съм горд от ролята, която Обединеното кралство успя да играе досега, но в крайна сметка това е благодарение на храбростта и героизма на тези украински военнослужещи.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа