Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Премиерът на Испания Педро Санчес предупреди във вторник, че може да насрочи предсрочни избори, ако парламентът на одобри проектобюджета на правителството на малцинството за 2019 година, който е блокиран от каталунските сепаратистки партии, предава AFP.

Санчес, който формира правителство през юни след успешен вот на недоверие срещу правителството на „Народната партия“, начело с премиера Мариано Рахой, досега обещаваше да изпълни целия мандат до 2020 година. Неговата Социалистическа партия има 84 кресла в 350-местния парламент.

За одобряването на бюджета, предложен от партията на премиера и лявата „Подемос“, правителството се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратисти, които го издигнаха на власт през юни, но те засега отказват да застанат зад бюджета, който предвижда увеличение с 40% на минималната заплата.

Проблемът е в това, че каталунците са бесни от решението на Прокуратурата да поиска по 25 години за сепаратистките лидери, които участваха в обявяването на независимост преди повече от една година и искат освобождаването им, за да подкрепят бюджетния план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа