Премиерът на Малта: Европейските лидери са почти единодушни, че трябва да бъде проведен втори референдум за Брекзит

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат заяви днес, че сред европейските лидери има "почти единодушна" подкрепа за провеждането на втори референдум за Брекзит във Великобритания, предаде Франс прес.

"По-голямата част от нас ще се радваме на възможността британският народ да обмисли нещата, да прецени договореното и възможностите, а след това да вземе окончателно решение", каза Мускат пред Би Би Си.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г., две години и девет месеца след референдума за Брекзит, на който 52 процента от гласоподавателите подкрепиха излизането от блока.

Шест месеца преди Брекзит преговорите между Лондон и Брюксел са в задънена улица.

На срещата на европейските лидери тази седмица в Залцбург Брекзит е ключова тема.

"Надяваме се най-накрая да постигнем споразумение, но като цяло съм доста недоволен, че Великобритания си тръгва. Може би по-добре би било да бъде проведен още един референдум, на който хората биха гласували по друг начин", заяви също пред Би Би Си чешкият премиер Андрей Бабиш.

Британският премиер Тереза Мей изключи вчера за пореден път възможността за провеждането на нов референдум, за който настояват част от британското гражданско общество и някои представители на опозицията, отбелязва Франс прес.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа