Премиерът на Швеция: Трябва да се подготвим за хиляди смъртни случаи

Премиерът на Швеция Стефан Льовен

Швеция трябва да се подготви за хиляди смъртни случаи от новия коронавирус, предупреди премиерът Стефан Льовен.

"Ще броим мъртвите с хиляди. Трябва да сме подготвени за това", казва Льовен в интервю за шведски всекидневник, съобщи БТВ. Той е подчертал, че пандемията от коронавируса ще продължи "месеци, не седмици" и призова "да не бъде свалян гардът".

Попитан на какво се основава прогнозата му, Льовен спомена опита на други държави и степента на разпространение на вируса в Швеция. Що се отнася до избраната от правителството стратегия да не въвежда задължителни строги мерки за изолация, шведският премиер призна, че "това означава също, че ние ще имаме повече много болни хора, нуждаещи се от интензивни грижи, ще имаме много повече мъртви".

По последни данни в 10-милионна Швеция има 6131 регистрирани случаи на заразяване с новия коронавирус и 358 починали.

"Мисля, че (шведският подход към кризата) не бива да бъде преувеличаван прекалено много", каза още Льовен. Той се аргументира, че "всички страни обмислят как да наложат социално дистанциране и да укрепят здравната си система. Ние го правим по различни начини, понякога сме на различни етапи (от епидемията)", подчерта шведският премиер.

Той отбеляза, че освен до епидемиолози, правителството се е допитало и до икономисти как да бъдат смекчени последиците за икономиката и заетостта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа