Премиер търси министри с обява в интернет

Номинираният за нов премиер на Ирак Адел Абдул Махди търси членове за бъдещия си кабинет с обява в интернет, предаде АП.

Специален онлайн портал е открит за всеки, който иска да кандидатства за 22-та министерски поста.

Само за дни офисът на Махди е получил 15 000 автобиографии, от които са били подбрани за интервюта 601 претенденти за правителството, съобщиха местни медии. По конституция в кабинета трябва да влязат представители на сунитите, шиитите, кюрдите и малцинствата.

Шиитската коалиция, която излъчи Махди, бе формирана едва миналия месец след продължителни преговори след парламентарните избори през май. Тя се състои от Алианса към реформи на влиятелния духовник Муктада Садр и от подкрепяната от Иран партия “Бадр” на Хади ал Амири, под чийто контрол е най-мощната шиитска въоръжена фракция.

Махди бе номиниран на 2 октомври и според основния закон в Ирак има срок до 2 ноември да представи кабинет и програма, които да бъдат подложени на парламентарен вот.

За да не изпадне страната в конституционна дилема, управляващата коалиция му даде краен срок до четвъртък. Въпреки това кандидатите за ключови министерски ресори още не са определени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят