Препълнена зала за първата среща с писателя Георги Господинов

В препълнена зала с млади хора протече първата от срещите със съвременни творци – с писателя Георги Господинов, която Столична община чрез дирекция „Култура“ и Софийската градска художествена галерия организира на 28 ноември 2018 г.

„С тази среща Столична община поставя началото на поредица от събития“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ София е град на младите хора. "Досега по различен начин общината подкрепя четенето, книгата и срещите с писатели. Творците създават облика на нашия град – каза кметът на София – и срещите с тях са голям шанс", съобщиха от общината.

Кметът Фандъкова посочи, че софийските деца имат привилегията да са в града, в който живеят и творят голяма част от българските творци и да се срещнат с тях, да разговарят е изключително запомнящо се.

На срещата с писателя, с модератор Яна Генова – директор на фондация „Следваща страница“, присъстваха над 120 ученици от столични училища като Испанската гимназия, Софийската математическа гимназия, Американския колеж и др.

2018-11-28-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2-2

Георги Господинов е един от най-четените съвременни писатели, автор на стихове, разкази, проза. Сред най-търсените му книги са: „И други истории“, „Естествен роман“, „Физика на тъгата“, „Невидимите кризи“, „И всичко стана луна“, „Аз живях социализма“.

Още за първата си стихосбирка „Лапидариум“ (1992) Георги Господинов е отличен с Националната награда за дебют „Южна пролет“.

„Един от първите съвети, които дава писателят Ърнест Хемингуей към младите писатели, е да слушат музика и да гледат живопис" – обърна се към младите хора писателят Георги Господинов. В София по думите му в Градската художествена галерия можем да изпълним първия съвет на световноизвестния писател. Освен това в нашия град са места, където са били класици на българската литература като Яворов, Вазов….

Господинов говори пред младите хора повече от час. Разказа как е започнал да пише. „Личните истории са лични истории за всички по света – каза писателят – и в България, и в Исландия. „Естествен роман“ е първата книга, преведена в Исландия.

Писателят на „Физика на тъгата“ и „Сляпата Вайша“ е носител на Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Наскоро Георги Господинов бе избран и за един от менторите в националния конкурс и стипендия „С усилия към звездите“ заедно с Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони