Пресслужбата на ЕП: Еродепутатите призоваха 11 държави да ратифицират Истанбулската конвенция

Ангел Джамбазки

ВМРО: Разпространената по медиите „новина“ за натиск от ЕК и ЕП е невярна

"Евродепутатите призоваха единайсетте държави членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това стана в дебат с комисар Ансип в понеделник." Съобщение с този текст публикува пресслужбата на Европейския парламент в България.

В съобщението се напомня, че до момента единадесет държави членки на ЕС все още не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Това са България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

"По време на дебата с Европейската комисия огромното мнозинство от евродепутатите изразиха съжаление относно факта, че тези държави (сред които и България, която в момента държи ротационното председателство на Съвета) не гледат на тази конвенция като на най-добрия възможен инструмент за борба с насилието над жените. Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста се базира на неразбирателства и подвеждащи аргументи относно термина „социален пол“ (gender), използван в Конвенцията. Те призоваха Комисията и Съвета да предприемат реални мерки, за да може оставащите държави членки да ратифицират текста възможно най-бързо", пише още в съобщението.

"Някои евродепутати категорично се противопоставиха на това, което за тях представлява идеологическа обремененост зад текста, и неговата дефиниция за социален пол. Те също така посочиха, че ЕС няма компетенции по такива въпроси и следва да уважава вътрешния ред на всяко общество", посочва още съобщението.

 

"Разпространената по медиите „новина“, че от страна на ЕК и ЕП има натиск за ратифицирането на Истанбулската конвенция е невярна", заявиха от ВМРО в съобщение до медиите, озаглавено "Джендър лобитата създават фалшиви новини, за да прокарат Истанбулската конвенция".

"Независимо, че битката в България беше спечелена и опасният документ беше оттеглен от МС, вчера в Европейския парламент се проведе дебат за Истанбулската конвенция. Правата на жените и домашното насилие отново манипулативно бяха използвани като оръжие, а страната ни открито беше нападната, че толерира насилието, след като не иска да приеме именно този правен акт. На този дебат обаче никой не е оказвал натиск за приемането на документа. Вчера в ЕП беше проведен единствено дебат, без гласуване и без приемане на декларации, резолюции или други валидизиращи документи. Джендър лобитата използват ситуацията, за да вменят на страната ни вина и чрез една изфабрикувана теза за институционален натиск, да върнат документа отново на дневен ред в парламента", обясниха от ВМРО.

"Ние, Патриотите от ВМРО, обаче няма да го допуснем! Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки даде ясна заявка за това с изказването си вчера", подчертаха от партията.

https://youtu.be/vvaoJiXZrcg

Ангел Джамбазки:

„Аз представлявам България и българското правителство и с неудовлетворение чух от Вас непремерени думи за българската позиция по отношение на Истанбулската конвенция.

Явно непремерените думи от страна на голяма част от колегите евродепутати ясно доказват, че разговорът за тази конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции, но просто не са живели във време на комунизъм.

Категорично, всяко насилие е недопустимо. Ние сме против насилието над жени и ще бъдем против. Но съвсем очевидно в този документ има джендър идеология. Тези неща трябва да бъдат изяснени и премахнати от този документ. Тогава никой няма да бъде против.

Не става дума само за България, а и за Обединеното кралство, и за други държави, които изразяват съмнения спрямо ратификацията на Истанбулската конвенция.

Затова, моля Ви, уважавайте и правото на всяко едно общество да подрежда своя вътрешен ред.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика