Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Приказката за промяната свърши

Подаването на оставка от Борисов в средата на мандата без реална необходимост се превърна в спасителен ход за него

На пръв поглед третите поред предсрочни парламентарни избори преминаха под знака на желанието за промяна. Само че резултатите показаха нещо съвсем друго, тъй като потвърдиха най-важната характеристика на статуквото – Бойко Борисов се върна в привичната му роля на победител.

Защо се получи така?

Президентските избори родиха надеждата за радикална промяна. Тя ентусиазира много и различни обществени среди, а нейно олицетворение станаха както неполитическият образ на летеца генерал Румен Радев, така и възможността да се участва в референдум, предизвикан не от политици, а от шоумен, влязъл в ролята на народен трибун. Радикалната промяна в президентството, потвърдена и от първите действия и послания на новия президент, затвърди усещането, че политическата промяна е започнала, а продължението предстои. Започна приказката за добрата промяна, която ще върне България на пътя към истинската демокрация и ще ни отърве от уродливия преход.

Приказката за промяната беше стимулирана и от незадължителната оставка на Борисов. Тя стана сбъдната мечта за желаещите промяна, особено след срива на ГЕРБ по време на президентските избори. Само че, както често се случва, желанието за промяна не е достатъчно условие за нея. Това, което изгледаше слабост и грешка на Борисов – подаването на оставка в средата на мандата без реална необходимост, се превърна в спасителен ход за него.

Нека си представим, че Борисов беше продължил да управлява и след унизителната загуба на неговата кандидатка за президент. Гневното общество щеше да му търси сметка за всеки гаф или проблем – например за сегашното увеличаване с 30% на природния газ и последвалото го поскъпване на какво ли не. Сривът щеше да продължи и на редовните парламентарни избори следващата година Борисов вероятно щеше да претърпи първото си истинско поражение.

За сравнение можем да си припомним 2009 г., когато Сергей Станишев начело на тройната коалиция упорстваше да не слее евроизборите с парламентарните, за да изкара пълния си мандат. В резултат на 7 юни в изборите за Европарламент ГЕРБ победи БСП с малко, но месец по-късно на парламентарните избори от 5 юли победата беше съкрушителна – 39,7 срещу едва 17,7% за БСП. Така че поне този пример от миналото показва, че упорството да се държи властта въпреки променящите се обществени нагласи не завършва добре.

Така че, поне според мен, прекършването на надеждите за голяма промяна започна с решението на Борисов да презареди властта си в момент, когато беше започнал да губи симпатиите на населението. Той за втори път подава оставка предсрочно, но и за втори път след това печели.

През 2013 г. изборната му победа се оказа горчива, тъй като не успя да състави правителство и отстъпи властта на БСП. Но отстъплението беше временно, тъй като правителството на Пламен Орешарски се оказа неадекватно на ситуацията, предизвика най-продължителните протести в демократичната история на България и скоро отново върна Борисов на власт.

Така и на 26 март 2017 г. ГЕРБ постигна поредната си парламентарна победа, с която приказката за промяната приключи. За да намаля горчивината от поражението на нейните привърженици, ще припомня, че от 2009 г. ГЕРБ не са губили парламентарни избори, така че задачата по принцип беше трудно постижима в умореното от промени българско общество. Надеждата за нещо ново беше шумна и породи ентусиазъм, но не беше съобразена с нарастващия брой българи, които в годините от управлението на Борисов бяха навлезли в многобройните структури на властта и житейските им и най-вече финансовите им планове зависят изцяло от тази власт. Те не само не искаха, но и бяха готови да се борят срещу промяната.

Привържениците на промяната изглеждаха много, но преди всичко защото бяха много шумни и добре представени в медиите. Само че разбираха промяната по различни начини. Левите се надяваха на обещания от Корнелия Нинова рестарт на прехода чрез унищожаване на паралелната държава на корупцията и мафията. Твърде утопична надежда за реалностите в България от 2017 г., за които голяма „заслуга” има и БСП както като управляваща, така и като опозиция.

Промяна искаха и очакваха и много десни. Но тяхната представа беше различна. Едните десни се надяваха обществото да оцени действията им като важни министри в правителството на Борисов и да увеличи политическото им присъствие, другите, че борбата с корупцията може да мобилизира съпротивителните сили на обществото, а третите – че имат монопол върху автентичното дясно. Но и техните надежди се изпариха в сблъсъка с реалностите. Реалностите не на образованите и добре реализираните градски младежи, борещи се за чиста природа и качествени храни, а тези на бедните, унизените, изоставените на милостта на местните богаташи и политици. С утвърждаването на модела от зависимости тези хора стават все повече, а надеждите за промени със средствата на демокрацията – все по-малки. Ако погледнем системата, господстваща в Южна Италия, лесно можем да си представим настоящето и бъдещето на българите от забравените райони.

И какво ни очаква сега, след като приказката за промяна приключи?
С пълна сила у нас ще продължи онзи модел на управление, който накара много хора да вярват, че виновна за всичко е демокрацията. А става дума за господство на олигархията, мафията и множеството местни „бизнесмени”, поставили хората в такава зависимост, че трябва или да гласуват за тях, или да напуснат родните си места, а и родината си изобщо.

Наред с другото изборите за пореден път легитимираха ГЕРБ като голямата дясна партия в България, особено след като автентичната десница отново показа, че предпочита да живее в измислената от самата нея реалност. Изборите не дадоха на БСП победата, но за добро или за лошо й върнаха монопола върху лявото. Тя не можа да постигне втора победа над ГЕРБ, но е в удобното положение на силна опозиция. Изборите потвърдиха възхода на национализма и у нас, като направиха „Обединените патриоти“ трета политическа сила. Само за сравнение ще припомня, че до 2005 г. никоя националистическа формация в България не можеше самостоятелно да влезе в парламента, докато през последното десетилетие те са неотменна част от парламентарния пейзаж.

Остава да се сформира правителство, но в светлината на вътрешно- и външнополитическите предизвикателства това е само въпрос на преговори и политически сметки. Което е рутина, а не нова перспектива за развитие.

Днешната приказка за добрата промяна свърши, остава да видим кой и кога ще напише и ще се опита да ни разкаже с по-голям успех следващата. Защото не ни чака нищо добро, ако не съществува и надежда за промяна.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (26)

 1. Промяната не се състоя, защото благодарение на безродните уроди от прехода ала луканов, към чието обкръжение принадлежеше авторката, хората разбраха, че проста мутра пожарникар от банкя е по полезен за България и от академик от позитано.

  1. Oo свещенна простота! Значи да си проста мутра и пожарникар е по-добре, отколкото да си образован и почтен?! #Kмнтр, не сваляй българина до нивото си, защото той не ти е дал правото да говориш от негово име глушости.

   1. не може да наречеш образован и почтен едно говедо, скачало зад опашката на коня и мучало „желю желев президент“ или подкрепяло безродника луканов когато внасяше акъл от рът, сорос и мърдок…
    и съвсем отделно от това: резултатите от изборите подкрепят твърдението ми. ся, ако ти се мислиш за по-умен от няколкото милиона, съгласни с мен – иди на психиатър.

   2. Къде са тези образовани и интелигентни политици? Образованите червени си намират работа в световни и европейски институции, а образованите сини живеят в измисления си свят.Изборите отсяват най-приемливото, с което разполагаме.Ако някой предпочита истерии, закани и пози, да гледа сапунени сериали.

 2. Промяна търсеха само другарите и то под формата на политическа власт. Никакви други промени не ги интересуват – икономическата власт в лицето на олигархията си е тяхна. На изборите хората им показаха, че управлението и политиката на ГЕРБ далеч не са толкова лоши, колкото се опитват да ги представят от Позитано. Щом другарката, написала статията, смята че ГЕРБ е спечелил, защото на много хора финансовите интереси са свързани с ГЕРБ – значи браво на ГЕРБ. Подобрили са положението на толкова хора, че спокойно печелят избори.

 3. Другарко Баева,промяната не се случи,просто защото хората ,окичващи себе си с промяната ,просто са едни дърти червени муцуни,втръснали до ента степен ! Другарко,няма как да се случи такава промяна !

 4. Промяната е в главите на хората,а не в партийното статукво което отново се запази. И най важното за мен поне-промяната е продължителен процес и той ще тече докато се случи това което искаме ние самите

 5. Едни гласуваха като гледах господарите на ефира и някои телевизии за премиер на вътрешните работи,други за референдума,щото им харесал като го видяли по телевизията,трети за кмет на държавата,а тези дето знаем за какво са били изборите ще чакаме от примерно изброените горе гласуващи за кмет на държавата и т.н. да ни изработят след време пенсиите като се изучат преди пенсия да пишат.А и наздраве на слънчевото време.

 6. Баева като повечето комунисти е умствено ограничена и с нисък хоризонт. Тя гледа само в краката си и не вижда по-далеч от сянката си. На комунистите им се иска българите да са русофили, защото Партията е спонсорирана от Русия, само че с парите от Русия комунистите пращаха децата си да учат на Запад. Затова отиваха руските пари и за това се провалиха русофилите в България. Тарторът на русофилите др. Шаренкова е на неизбираемо място в борбата за парламент.. На практика всички усилия са насочени против Русия.

 7. Имам чувството, че доста хора тази заран са пропуснали да си пият хапчетата. По тази причина в главите им бушуват червени урагани и естествено, това не им позволява да мислят. Моля ви, пийте си хапчетата редовно.

  1. ммче, май ти сабахня не си си глътнал хаповете …

 8. Публикация на виенския „Wiener Zeitung”: „България – една страна в ръцете на олигарсите”, в която е интервюиран Асен Йорданов от сайта „Бивол”, който определя системата в България: „Фасадата е демократична, иначе сърцевината е неофеодална и мафиотизирана. Затова преоблада сивата икономика.” „Wiener Zeitung“: Как ще докажете това? Асен Йорданов: Бившият министър-председател Бойко Борисов, който отново спечели изборите, е престъпник (бел.р. Борисов никога не е бил осъждан). През 90-те години съм писал за фабрика за контрабандни цигари край Бургас. Той беше неин шеф. Изнасяше незаконно за Сърбия, Черна гора и каквото оставаше за Европа. „Wiener Zeitung“: Какво се случи, когато всичко това се публикува? Асен Йорданов: През 1995 г. получих писмо. В него пишеше: „Отиди до гробището и си избери хубаво място”. (Антимафиотите разбиват през 1995 г. нелегалната фабрика, в която Б.Борисов е съдружник с Румен Николов–Пашата, но разследването е потулено от шефа на МВР, Бургас.) А. Йорданов продължава: Кметът на Бургас и вицепрезидент на партия ГЕРБ Димитър Николов също е бивш контрабандист. Той е пренасял тайно сухо мляко от Русия и Украйна за България. Дори е имал обвинения. (За дело за контрабанда срещу Дим. Николов многократно съобщаваше Георги Кадиев). Това обаче по никакъв начин не му навреди. Дори напротив. Събра го с Борисов.”

  1. Може и да е така. Но пак са по малко гнусни е ярогантни гьонсурати от кликата на безродника луканов, към която принадлежи баева…

 9. Антон Тодоров написа книга за „Шайката Герб”. Цитати от нея: „Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню…те управляваха България и я повлякоха към дъното.
  Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като „шайка” – персони, обединени от престъпна цел.” В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо. Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие. Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителна и съдебна власт… „Шайката ГЕРБ” е най-мрачната част от голямата измама, известна като „български преход” е заключението на Антон Тодоров. Същият Антон Тодоров, който сега се скъсва да хвали Б.Борисов, защото е негов депутат.

  1. Така е. Но авторката принадлежи към клика 1000 пъти по гнусна от герб. От глад да умре пак ще и е малко.

 10. Млъкни червена кучко!!!!!!!!!!Защото каквото съм преживял по Ваше време ми иде да те трича като бродиловско куче.

  1. Освен да затварят устата на тези, които говорят истината за тях, мутрите друго не могат. Техният аргумент е бухалката, а и не само. След „Ало, Ваньо“, когато Борисов се обажда на Ваньо Танов да спре митническа проверка, защото „обещал да не закачат Мишо Бирата“, а Мишо Бирата си призна, че си е плащал, за да не го закачат, внезапно същият Мишо Бирата скоропостижно се пресели в по-добрия свят. Но и в чужбина има неприятни мнения. След предишна победа на Борисов, десният френски в. „Фигаро“ излезе със заглавие: „Бандит начело на България“. А и не e само той с подобни публикации.

   1. И пак боко е по добър от кликата около безродника луканов към която се числеше авторката.

 11. Изобщо не е вярно, че са гласували малко хора. Над 60% са. И повече, отколкото през 2913 и 2014. Що не четете, преди да дращите?

 12. 2013 естествено. Взех и аз да греша от бързане.

  Бъдете здрави!

 13. Като видя другарката Курнеяла Сланинова и си представи хляб на цена 1000 лв., електоратът си поиска Тиквата, който краде само за себе си и за близките СИК-аджии, а не за 1000 олигарси – български и руски.

 14. Като чета коментарите разбирам, защо отново спечели ГЕРБ.Интелектуалното ниво на повече от народонаселението е на доста примитивно ниво.

  1. така е…. даже ителектуалците ни не могат да се мерят на малкия пръст на боко ,

  2. Мантрата за „примитивното“народонаселение е твърде изтъркана утеха на вечните неудачници – компрометираните социалисти и самовлюбените костовисти.По всичко изглежда, че още дълго ще се успокояват така.

  3. Съвсем права сте ! Примитивите винаги са много повече от нас , умните .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.