Приключи операцията по премахването на авиобомбата в София

Боеприпасът ще бъде унищожен утре на полигона в Сливница

Военните приключиха операцията по транспортирането на откритата по-рано днес невзривена бомба от Втората световна война в района на Военна академия „Георги С. Раковски“ в столицата.

Бомбата ще бъде унищожена на полигон „Сливница“, обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му, цялата операция е продължила около 35 минути.

Възстановено е движението през кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Оборище“. Възстановено е и движението на автобусите на градския транспорт по редовните маршрути, съобщиха от Столична Община

„Виждате, че армията, освен да изпълнява своите конституционни задължения да пази нашата национална сигурност, суверенитет и териториална цялост, винаги когато се налага, помага. Ето това е смисълът от сътрудничество между институциите. Армията, полицията – всички заедно вършат прекрасна работа“, коментира Каракачанов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи адекватна реакция и отличната координация на различните служби.

„Искам да благодаря за бързата и адекватна реакция и отличната координация на различните служби и на вицеадмиралът, който ръководеше цялата дейност тук, на Тони Златанов от СДВР. Искам да благодаря и на министъра най-вече за добре създадената организация", каза тя.

Военнослужещите от състава на военното формирование на Сухопътните войски в Горна баня и от авиобаза Крумово в 18.30 ч. извършиха разузнаване на боеприпасa. Установено е, че това е осколъчнофугасна 220-килограмова авиационна бомба от времето на Втората световна война.

В 19.00 ч. специализираните екипи извършиха транспортиране на авиобомбата. Военнослужещи от Военна полиция осигуряват ескорт за безопасност при транспортирането.

Авиобомбата ще бъде унищожена утре, 25 октомври, в район, извън населени места, на полигона в Сливница.

Действията на специализираните екипи се ръководят от полковник Йорданов – началник на сектор „Инженерни войски“ от командването на Сухопътните войски.

Коментари

Задължително поле