Приоритетите за зимния сезон в Банско - антитерористични мерки, ред и правила

Кметът призова бизнеса в курорта: Вдигайте цените!

Новият зимен сезон в Банско ще бъде открит с бляскава церемония на 16 декември, но до тогава институции и туристически бранш трябва да заработят като една машина, за да могат туристите да получат най-доброто за парите си. Затова и на място сред браншовиците преди седмица дойде лично министърът на туризма Николина Ангелкова, за да разбере каква е готовността и какви проблеми има да се решават. След срещата тя остана доволна и заяви,че Банско е готов за новия сезон. А дебатът очерта също така приоритетите и предизвикателствата, пред града.

Антитерористични мерки, ред и правила, бяха трите главни акцента, които открои кметът на зимната ни столица Георги Икономов пред институциите и браншовиците.

„За мен сигурността на туристи и граждани е основна, като имаме предвид какво се случва в други страни. Затова смятам, че за да се избегнат заплахи от тероризъм и атентати, акцентите ни трябва да са тук, каза Икономов.

Комисар Хаджиев от ОДП-Благоевград обясни,че ще има постоянни полицейски постове на всички входни и изходни артерии на курорта, така че всеки, който влиза и излиза от Банско, ще бъде контролиран. Над 100 униформени ще осигуряват реда, а към тях ще има допълнително 40 полицаи, командировани от страната, както и един гръцки, и един румънски патрул.

Отделно полицейски пунктове ще има разположени на Шилигарника и Бъндеришка поляна, така че униформените ще бдят и на пистите за сигурността на туристите.

Кметът Икономов каза, че проблемите по морето през летния сезон с нощния шум са идентични и за Банско. За това призова хотелиери и ресторантьори да се съобразяват с наредбите за шум, защото в Банско освен хотели има и хора, които живеят, така че не трябва да се тероризират с високи децибели. И помоли службите от РЗИ да правят по-често проверки по линия на замерванията за шум.

„Настоявам да се спазват правилата, за да останат туристите доволни“, каза още Икономов.

Той открои и друг сериозен проблем. „Грозна гледка е когато през зимата наближиш Банско, гледаш в далечината приказна природа, а отдолу градът е обгърнат в смог. Това се получава, защото много от хотелските бази ползват некачествено гориво за отопление.“ За тези, които спазват правилата, общината ще ги мотивира като им намали дължимата такса за смет, каза още Икономов. И съобщи в аванс една добра новина, че до 2019 г. мечтаната газификация за района ще стане факт, ако няма някакви забавяния в процедурите.

„Искаме европейски услуги, а нямаме европейски цени. Не може ръстът на туристите всяка година да се увеличава, но не и печалбите в сектора. Това е мое лично мнение, но Банско трябва да вдигне класата си и хората да получават истински услуги, за което ще трябва и да платят по-добре. Така ще има и повече ресурс за по-високи заплати на заетите в бранша. Не може за „ол инклузив“ (б.р. - всичко включено в цената) да плащаш 40 лева в петзвезден хотел и да очакваш качество. Банско трябва да се превърне в класен курорт“, мотивира призива си градоначалникът.

От своя страна, браншовиците заявиха,че са готови да вдигнат цените, но се въздържат заради сивия сектор в курорта. Те се оплакаха, че „апарткомплексите“ работят като хотели, но нелегално; отдават под наем легла, но не ги обявяват и не плащат такси и данъци, с което правят дъмпинг на услугата с ниските си цени за нощувки.

Кметът и министър Ангелкова обещаха да се извършват внезапни проверки през сезона, съвместно с данъчните, но и обясниха,че разчитат най-много на системата „таен клиент“, която дава добри резултати.

По подобие на морските курорти и тук представителите на бизнеса се оплакаха от множество случаи с пияни клиенти, заради които поискаха в Банско да има отрезвително. От разговора стана ясно, че подобно помещение може да си направят частниците, ако искат, ако не, има ред по закона за МВР и ако пияните правят нарушения на обществения ред, то логично ще се окажат в ареста.

Банскалии отново повдигнаха наболелия си от години проблем със срамните опашки пред лифта, заради липсата на втора кабинка.

„Втора кабинка ще има, но кога, това донякъде зависи от съда, защото там се обжалва Планът за управление на Пирин. Ако решението е отрицателно, то проблемът ще се протака поне още близо две години. Иначе ние сме категорични,че трябва да има втори лифт, за да не гоним и разочароваме туристите“, каза министър Ангелкова. Тя обясни пред представителите от бранша в Банско, че работната група за планински туризъм към министерството й категорично е дала решение да има изграждане на нови писти и съоръжения. Министърът успокои присъстващите, че ще има облекчение на административните режими за бизнеса с новите изменения на Закона за туризма, по отношение на категоризации, разрешителни и други документи, както и за изискванията за ски-учители и спасители .

„Тази година очакваме между 5 и 10 процента ръст в зимния туризъм, от Гърция, Сърбия, Македония. Ръст ще има от Англия, Германия, и зимни дестинации като Австрия, Белгия, Италия“, прогнозира министър Ангелкова. Пред нея докладваха за готовност представители на МВР, пожарната, планинските спасители, областната управа, общинското пътно управление, службата за безопасност на храните, РЗИ и други.

От фирмата концесионер „Юлен“ обявиха, че вероятно няма да има нови цени на лифт картите. Те вече са изпробвали зимните оръдия - всичко е в изправност и готовност да открият сезона. А Банско ще посрещне гостите си бляскав, с нова инфраструктура, с лъскави хотели и с „добре дошли“ от местните хора.

Статистиката от последните години сочи, че основно чужденци избират Банско за зимния си отдих, докато българските туристи са само 26 %. Зимната ни столица се също така се преоткрива от нови и нови страни, включително от традиционните европейски зимни дестинации като Австрия, Италия, Германия. Идват почиващи от САЩ, Белгия, Словения, дори Китай. Според кметът това означава, че рекламата в тези страни трябва да бъде сериозна засилена.

За декември месец справката сочи,че почти няма вече места в курорта. А институциите предупредиха хотелиерите, че от 1 декември започват сериозните проверки за всичко-за храни, за трудови договори, за разрешителни и регистрации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи