Приятел на алпиниста Боян Петров: Той никога не се е възприемал като герой и не се е изтъквал

Боян Петров никога не се е възприемал като герой и не се е изтъквал. Не се е опитвал да налага себе си като някакъв идол. Боян си поставяше ясни цели, като например 14-те осемхилядника. Това беше нещо, което той искаше да постигне, защото никой в България не го беше правил и той като истински българин смяташе, че това е негова кауза и че може да я изпълни. Това каза пред БТВ един от най-добрите приятели на Боян Петров проф. Павел Стоев.

Боян не изпитва страх от смъртта. Всички злощастия, които са му се случили, са се случили в градска среда, допълни проф. Стоев.

„Най-големите му проблеми – това, че го блъснаха на магистралата преди две години, имаше няколко катастрофи в София, в които той беше абсолютно невинен в ситуацията, просто мотопеда му го помете друг шофьор, пак му счупиха крака. Ракът, диабетът – всички тези неща се случиха в градска среда. Те не са резултат от това, че е бил в планините.

Качи 10 осемхилядника и още куп други планини, всяка една от тях е много опасна и рискова, но в тях той се чувства добре, той там е сред познатото. Него много повече го е притеснявало да не му се случи нещо в градска среда", каза приятелят му.

Според Павел Стоев семейството на Боян никога не го е спирало да пътува и да се катери. Когато си в планината, там рисковете са определен брой, заяви Стоев. По думите му обаче, ако си добре подготвен, може да се справиш и да ги преодолееш.

„Това беше уникалното при него. Боян удивяваше всички, включително и колегите си алпинисти с това как при най-тежки условия, при изкачвания от последни лагери към върха успява да се мобилизира, успява да си сложи дозата, да е в кондиция, да катери здрав. Не само това. Той винаги е бил водач. Той е водил групите към върха и повечето хора са се осланяли на него. Той е бил първият, който е биел пъртината в много случаи, останалите са го следвали. Има невероятна физика, която е много трудно да бъде обяснена. Той е преживял страшно много трудности и може би това го е направило толкова корав, толкова борбен, толкова целеустремен и всички му се възхищават”, каза още Стоев.

Утре ще има последни издирвателни действия около базовия лагер, където Боян Петров може да е оцелял, но би било логично вече да е слязъл до там, допълни той.

Гостът засегна и научните интереси на алпиниста. По думите му малко хора знаят, че Боян Петров е зоолог. Стоев го определи като един от най-добрите полеви специалисти, които са готови да прекарат месеци в тежки условия, за да завършат изследването си.

„Били сме на много места заедно, виждал съм го как работи, как се отнася към изследванията, уникален човек е именно заради волята си“ – каза гостът.

Относно негативните коментари за мащабната акция, която беше направена, Стоев заяви, че такива хора винаги ще има, но те нямат нито един връх в живота си, а Боян винаги ще остане пример не само с волята и живота си, но и с научната си дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България