При кибератаката в НАП са изтекли и данни от мрежата на ЕС за борба с ДДС-измамите

Хакерите в България са получили достъп до огромно количество информация, включително мрежата за борба с ДДС-измамите на ЕС "Юрофиск" (Eurofisc), пише брюкселското електронно издание Euractiv. Европейската комисия е потвърдила, че следи ситуацията, предаде БНР.

Българската прокуратура вече повдигна обвинения срещу служители в компания за киберасигурност като част от разследването на атаката срещу Националната агенция за приходите. Хакерите са получили достъп до личните данни на 5 млн. българи, като някои файлове съдържат информация за банкови сметки в чужбина, посочва изданието.

Заместник главният прокурор Иван Гешев заяви вчера, че една засегнатите бази данни съдържа електронни адреси и пароли на 500 000 потребители на популярна българска платформа. Някои от електронните пощи били отваряни от хакерите.

Говорител на Еврокомисията заявил пред „Юрактив“, че институцията е известена за това и е в контакт в българските власти.

„Това е тяхна работа. ЕК е известила всички страни членки за теча на данни. Продължаваме да следим ситуацията“, отбеляза той.

Коментари

Задължително поле