Проблемът с неизправните асансьори остава на дневен ред у нас

А у нас проблемът с неизправните асансьори остава на дневен ред - голяма част не са модернизирани или подменени, въпреки че наредбата за това вече е в сила повече от година. Съоръженията нямат задължителните алармени устройства и кабинкови врати, казаха пред БНТ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски и главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков.

"От 10 хиляди проверки, които са направени миналата година от Главната ни дирекция, 55 са случая са установени без, но не можем да кажем какъв процент. Всички фирми, които поддържат - моля ви, спазвайте изискванията на наредбата. Наистина касае въпроса за етажната собственост, как се събират средства. Това е едно устройство, което дава възможност в случай да се помогне на тези, които са попаднали в такъв инцидент", каза Петър Горновски.

"Най-значителното при асансьорите в България е, че огромната част от тях продължават да бъдат с полуавтоматичти врати, ръчни, които човек сам трябва да ги дръпне, за да си отвори вратата и нямат кабинна врата", коментира Николай Мариновски.

Коментари

Задължително поле