Провалът на Тайните служби

Журналисти от The New York Times проследяват движенията на агент от Секрет сървис на президента на САЩ

Военните са под контрол

Много държави имат закони, ограничаващи военните да използват мобилните устройства с достъп до Интернет. Така че в САЩ военен, ако разпространява информация в социалните мрежи, която има секретен характер, рискува да попадне под ударите на закона.

В същото време различни скандали, свързани с изтичането на информация, се случват доста често. Така преди време потребителите на социалните мрежи откриха маршрутите за джогинг на американските военни на плажа в предполагаемата база на ЦРУ в Могадишу (Сомалия), зоната за разполагане на ПВО Patriot в Йемен и друга секретна информация. По едно време имаше звучен скандал около използването на фитнес тракери от американските военни и той се превърна в доста скандална история. При това командването на САЩ използва главно телефони със защита срещу евентуално хакване.

Изданието The New York Times, в рамките на своя „Проект на NYT за защита на личните данни“, анализира данните за 2016 и 2017 г., от над 50 милиарда PING съобщения от 12 милиона телефони с произволен избор и достъп само за няколко минути, използвайки публично достъпната информация, успя да разкрие местонахождението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„На екрана се появи една точка, която показваше точното местонахождение на някой от антуража на президента Тръмп в 7:10 ч. Тя беше в продължение на един час на територията на президентската резиденция Мар-а-Лаго в град Палм Бийч, Флорида, където президентът отседна“, пише вестникът.

След това „точката“ отиде в Националния голф клуб в град Юпитер и там Тръмп игра с японския премиер Шиндзо Абе.

Подробна карта на движенията, с точност от няколко метра на президентския антураж беше записана от смартфон, принадлежащ на агент на Тайните служби, чийто личен домашен адрес също бе ясно идентифициран в данните.

Освен това журналистите единствено въз основа на открити и достъпни данни научиха името на този човек, както и името на неговата съпруга и някои други подробности, касаещи семейството. Тайните служби отказаха да коментират тези констатации, или просто да опишат своята политиката за данните на местоположението.

„Военните и разузнаването отдавна са загрижени, че движението им може да бъде разкрито. Сега всеки техен ход се записва.

Според висш служител на Министерството на отбраната, дори Пентагонът е разпоредил на служителите да се подготвят за факта, че тяхната конфиденциалност ще бъде нарушена“, се казва в изявлението.

По-рано двама американски сенатори поискаха от Facebook да уважат желанието на онези потребители на социалните мрежи, които не искат да предоставят на компанията данни за тяхното местоположение.

В писмо, изпратено от американските сенатори Джош Хоули и Крис Кунс, се казва, че ръководителят на Facebook Марк Зукърбърг трябва да отговори на въпроси относно това как компанията събира данни за местоположението, използвайки новата ОС за Apple и Android. Google и Apple актуализираха своите операционни системи тази година, за да предоставят на потребителите по-голям контрол върху това от кои приложения може да се извлича информация за местоположението от собствениците на устройства.

Предвиждайки тези иновации, през септември Facebook публикува информация в своя блог, като обясни, че дори и потребителите да изключат функцията за геолокация за приложението Facebook, социалната мрежа все още може да определи тяхното местоположение благодарение на регистрации и интернет връзка.

Що се отнася до Русия, преди няколко дни депутат от Държавната дума от партията ЛДПР Борис Чернишов изпрати до шефа на Роскомнадзор Александър Жаров предложение за това, всички руски SIM карти да бъдат инвентаризирани. Той предложи три инициативи. Първата е стартирането на платформа за агрегиране за физически и юридически лица, която да позволява проверка кои мобилни номера са регистрирани на физическо или юридическо лице.

Втората е общоруско преброяване на SIM-картите на населението за идентифициране на вече не функциониращите номера. В допълнение, депутатът иска да се засили надзора над оборотните сиви „симове“ в тъмната мрежа.

Според Чернишов необходимостта от тези действия се дължи на това, че хакерите използват личните данни на лоялните граждани, регистрират телефонни номера на тях, които впоследствие използват в престъпни схеми. Поради това невинни хора могат да бъдат включени в наказателни дела.

В същото време депутатът възнамерява да включи в преброяването и контрола върху SIM-карти най-големите мобилни оператори. Участниците в „Голямата четверка“ подкрепиха инициативата за борба със сивите SIM карти, но подчертаха, че това ще изисква финансови разходи от мобилните доставчици.

„Предприемаме редица мерки за борба с това явление, предимно чрез промяна на нашите споразумения с дилърите, които предвиждат санкции при откриването на сиви SIM карти“, заяви говорителят на Билайн Анна Айбашева, като отбеляза, че създаването на една платформата ще изисква средства, които не са предвидени в бюджета на компанията.

По-рано този месец американският сенатор Чък Шумер в профила си в Twitter заяви, че руските мобилни приложения, включително популярната услуга FaceApp, носят потенциална заплаха от шпионски софтуер.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле