Проверяват сигнал за отровено домашно куче на площадка между блокове в Сливен

Циментираният терен върху гаражите, където млади майки всяка вечер извеждали децата си, за да играят. На това място е било отровното парче салам, която е предизвикало смъртта на кучето само за минути.

Собственичката: На това място играят много деца!

Кучето ми бе отровено на площадка в кв. “Даме Груев“, където играят много деца“, заяви Христина Кутрева от Сливен, стопанка на домашния любимец. Жената разказа версията си за станалото в социалната мрежа и предизвика коментари в града. Инцидентът станал в последния работен ден на миналата седмица. Според Кутрева, кучето е намерило парче салам, в който имало отрова. „Пред очите ми, само докато пресече площадката, състоянието му рязко се влоши“, допълни жената. Тя веднага хванала такси и го завела на ветеринарен лекар. Въпреки реанимацията, кучето издъхнало за минути. „То имаше оток на белия дроб със задушаване. Погълнало е много силна отрова“, бе категоричен д-р Коста Белов. Христина допълни, че домашният й любимец е воден редовно при ветеринар, кастриран е, има паспорт. Призна, че съпругът й погребал починалия любимец заедно с отровното парче колбас някъде край река. Тя не е подавала сигнал в полицията или на тел.112. Твърди, че някой друг от квартала се е обадил. „В Сливен няма място, където хората да погребват домашните си любимци“, допълни д-р Белов.

Ден след случилото се, в събота, Христина и живущи в квартала направили оборка на площадката. Така хората наричат циментираното пространство върху подземните гаражи до блок 15, където вечер се събирали много млади семейства с децата си. Пейки или съоръжения за игра няма, теренът не е регистриран като детска площадка, но е обграден от постройки и възрастните го смятали за безопасен. „При оборката намерих още едно малко парче, приличащо на салам. Прибрах го в найлони, държа го в хладилника“, каза жената. Очаквала на 9 април следобяд представители на Агенцията по безопасност на храните да дойдат и го вземат, за да го изследват. Преди седмица била убита и една от котките на Кутрева. „Много котки измряха в квартала. Гълъби – също. Кой пръска отрова в нашия район, не знам“, допълни тя.

 

От полицията съобщиха, че е получен сигнал в събота, 6 април, и че се извършва проверка. Няма данни за други сигнали, свързани с умъртвяването на животни, в квартала. От фирма „Общинска охрана и СОТ“ заявиха, че при тях не е получавана информация за инцидента и нямат отношение към него. „Два екипа осъществяват денонощен обход на детските площадки, дворовете на детски градини и училища, паркове и др. На детските площадки има указателни табели, че местата са забранени за разходка на кучета“, каза Петко Чолаков, управител на фирмата. Той допълни, че служители са реагирали на конкретни сигнали за това, че дворовете на детски градини и ясли са замърсени от кучешки екскременти, бутилки от алкохол, семки, въпреки забраните на общинската наредба.

„През две-три години имаме случаи на умишлено отровени домашни любимци. Но бързо действащи отрови срещу гризачи, например, отдавна не се продават на нашия пазар и няма как нещо такова да е използвано при случая с кучето. Досега сме имали отравяне на животни с антифриз. Ужасна, мъчителна смърт, която настъпва след дни страдания на животинките. Антифризът блокира бъбреците“, каза д-р Белов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България