Прогнозират сериозно поскъпване на златото

Поевтиняването на акциите беше най-бързото за последните 100 г.

Дъното за март е достигнато

Ще се повтори ситуацията след кризата през 2008 г., смята Цветослав Цачев

Сериозно поскъпване на златото очакват експертите. След като на 9 март благородният метал поскъпна до 1700 долара за тройунция в средата на месеца цената му падна до 1460 долара.

„Златото поевтиня, защото големите инвеститори, каквито са фондовете, продаваха всички ликвидни активи, за да си набавят достатъчно пари. Част от тях трябва да покрият заемни средства, а други да отговорят на тегленето от фондовете”, коментира за „Труд” Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

„Същото се случи и през 2008 г., а в последствие златото поскъпна над два пъти и стигна 1900 долара за тройунция. Очаквам повторение на ситуацията, защото огромните стимули и нови държавни дългове ще обезценят парите срещу златото. А инфлацията след година-две ще доведе до още по-трайно покачване”, допълни той.

Поевтиняването на акции през последните седмици е най-бързото и най-силно за последните 100 години, каза Цветослав Цачев. Според него много хора са уплашени за парите си и с основание, защото има безпрецедентно спиране на икономическата дейност по света. Ефектите от карантината тепърва ще се усетят върху инвестициите в много сектори и в почти всички видове активи.

„Дъното на пазарите, поне за март, е стигнато, защото след силни разпродажби винаги има възстановяване. Една глобална рецесия обаче означава, че акциите и суровините ще продължат да поевтиняват. Някои взаимни фондове биха спечелили от това”, каза Цачев.

„По-важно е всеки инвеститор да направи своята стратегия за връщането си на пазарите”, допълни той.

Коментари

Задължително поле