Прогнозират 20% ръст на ипотеките

Ръстът при жилищното кредитиране се дължи на желанието на хората да живеят в по-голям и уютен дом.

Очакването за инфлация стимулира покупките

Пазарът се развива добре

Един от факторите за засилване на интереса към покупката на жилище са очакванията за предстоящ ръст на инфлацията, които в някои държави вече са факт. Българите имат спомен от предишни кризи и много хора предпочитат да инвестират парите си в различни типове имоти вместо да ги държат в банки. Допълнителен тласък на сделките дават и близките до нула лихви по депозитите. Традиционно българите обичат да инвестират спестяванията си в реален актив като имот, който да запази стойността на парите във времето.

Често при покупката на имот хората прибягват до банков кредит. Това правят дори купувачи, които имат необходимата сума в брой. Миналата година, а и настоящата, са добри за ипотечния пазар, което според Николай Лазаров, началник на управление “Продажби индивидуални клиенти” в банка у нас, се дължи на поведението на всички пазарни участници.

“2020 г. завърши с двуцифрен ръст от 10% на жилищното кредитиране, за разлика от потребителското и бизнес кредитирането, което се повиши само с 1%. Миналата година беше много по-добра за сегмента от първоначалните прогнози”, отбеляза Лазаров. Според него ипотечното кредитиране ще запази здравословните си нива и до края на настоящата година. Той допълни, че близо половината хора, купуващи нови имоти, прибягват до финансиране от банка, докато останалите купуват с готови пари в брой.

Редица експерти очакват през настоящата година ипотечното кредитиране да отбележи ръст от над 20%. Ръстът при жилищното кредитиране се дължи на желанието на хората да живеят в по-голям и уютен дом. А допълнителен стимул за сделките са покачващите се цени и ниските лихви по депозитите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти