Прогресивното грантаджийство - разточителни забави

Колко „независими“, „първи“ и „демократични“ са либералните НПО-та в България

Вдъхновена от петъчния протест-соаре на Асоциация на европейските журналисти - България и претенциите им за върховенство и абсолютизъм, реших да се самофинансирам с 5 кинта за кафе и няколко цигари и да проследя набързо творческите търсения и намирания на това НПО, както и да се запозная по-подробно с дейността и финансирането му.

Питали ли сте се защо в последните 30 години се нароиха и продължават да се роят стотици НПО-та, които се занимават със семинари, беседи, кръгли и квадратни маси, скъпоплатен международен туризъм, работни срещи и прочие купонджийски прояви, които ние, неспонсорираните граждани, наричаме просто „събирания с приятели“ и - разбира се - финансираме с лични средства?

Към днешна дата либералните НПО-та в България представляват мрежа от навързани стотици фондации, сдружения, инициативи и всякакви други финансови кръжоци по прогресивен лобизъм. Ще ги познаете по шума и олелията, по еднаквите тежки спонсори и по натрапчивата мания да притежават всяко гръмко определение - „независим“, „първи“, „демократичен“, „единствен“ и неповторим. Те обичат да се самоопределят като първа инстанция и арогантно да определят кое е „правилно“, „вярно“ и „добро“. От самото си съществуване са преплетени с американски неправителствени и правителствени организации, както и с европейско финансиране, проекти по ЕИП, а покрай тях - и с държавните ни министерства.

Различните членове на Управителният съвет и екипът на АЕЖ например се срещат и в управлението на много други претенциозни сдружения и проекти, но за тях - друг път.

Да вземем например последния публикуван действащ проект „Гласове на общността“- реализира се от АЕЖ плюс няколко ЛГБТИ-фондации (Фондация Глас, в партньорство с фондация Билитис и Осло Прайд) - с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. В духа разбиранията за прозрачност на АЕЖ, сумата по проекта не е вписана.

В случай, че се чудите - общото между Исландия, Лихтенщайн и Норвегия е, че са страни-членки на Европейската икономическа зона и като такива участват във вътрешния пазар на ЕС, без конвенционално членство в ЕС. Тези три държави финансират т. нар. „норвежки грантове“, използвани за намаляване на - цитирам - „социалните и икономическите различия в Европа“ и очевидно неслучайно са разпределени в страните от Източна Европа и Балтийските държави. Десет процента от всички предоставени средства са заделени за програма за гражданското общество във всяка страна-бенефициент. По официални данни на нашето Министерство на икономиката и индустрията, България има на разположение 210,1 млн. евро общо само за проекти по споразумението между Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и ЕС за Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм за периода 2014-2021 г.

Парите от това споразумение в приоритетния сектор пък са на обща стойност близо от 15 500 000 /петнадесет милиона и половина/ евро и са отделени във Фонд Активни граждани България - един от спонсорите на АЕЖ-България. Управлението на този фонд е поверено на... „Институт Отворено Общество София“, „Фондация Работилница за Граждански Инициативи“ и „Тръст за Социална Алтернатива“. 

Редно е да изброим и останалите щедри спонсори и „независими“ проекти на АЕЖ-България:

- „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“ - отново от Фонд Активни граждани България /Исландия, Лихтенщайн и Норвегия/, представлявани от „Институт Отворено Общество София“ - сума 91 190 евро

- „Fake the system: Европейски инструменти срещу дезинформацията“ - в духа на пълна прозрачност според разбиранията на АЕЖ-България, сумата по проекта не е упомената, отбелязано е само „частично съфинансиране по „Еразъм+“, програма на ЕС“

- „Партньорство с Посолството на Кралство Нидерландия“ - Финансова подкрепа: Посолство на Кралство Нидерландия - неизвестна сума и отчетност

- „Партньорство с World Press Institute“ - АЕЖ-България е съорганизатор на конференцията, заедно с Фондация „Америка за България“. Липсват данни за финансирането и отчет.

- Партньорство с „Фулбрайт“ - партньор е Българо-американската образователна комисия „Фулбрайт“, инициативата е подкрепена още от Посолството на САЩ в България, Фондация „Америка за България“ и Американския университет в Благоевград. В духа на пълна прозрачност, липсва посочена сума и отчет.

- Партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман“ - липсва сума и отчетност.

- „Етично отразяване на деца в медиите“ - в Сътрудничество между Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). Финансова подкрепа: УНИЦЕФ България - липсва точна сума и отчетност

- „Проверка на фактите“ /Factcheck/: създаване на общност. Финансова подкрепа: Програма за малки грантове на Посолството на САЩ в България - липсва сума и отчетност

- „Смисълът е в истинските истории“ - Финансова подкрепа: Български фонд за жените и Посолство на Кралство Нидерландия и Фондация „Америка за България“ - липсва сума и отчетност

- „От критично мислене в клас към етична и независима журналистика“. Финансова подкрепа: Фондация „Америка за България“. Размер на финансирането: 598 550 лв.

В духа на прогресивното грантаджийство, всеки от горепосочените проекти се занимава основно с печатане на дипляни, доклади, работни срещи, обучителни семинари, весели екскурзии и всякакви други разточителни забави.

Ако се разходите из американските им аналози, както направих аз, ще видите действителна прозрачност. Американският Factcheck например прави пълен финансов отчет на приходите на всеки 3 месеца, като дори публикуват подробен списък с имената на всичките си частни дарители /физически лица/, както и сумите, внесени от тях!

Нищо подобно не се случва с нашенските неправителствени организации, които иначе до една са записали в уставите си клаузи за пълна финансова прозрачност. Тук-там свенливо из сайтовете им се мяркат счетоводни отчети, като често последните са от преди години. Така например последният счетоводен отчет на АЕЖ-България в сайта им е от 2019 г. и почти всички годишни приходи от 294 000 лева са в графа „Дарения под условия“. Посочените разходи за периода са 353 000 лева.

Тези дни ще се самофинансирам с още 5 кинта и дружно ще се повеселим и с „правилната“ философия и „демократичната“ финансова прозрачност на отрочето на АЕЖ - FactCheck Bulgaria, както и доказателствените им алабалистки прийоми, които са обида за интелигентността на всеки, който разбира това-онова от социология, медии и комуникации.

Сред посочените спонсори на Повелителите на „правилната истина“ Factcheck.bg са несъществуващият според Гугъл и според сайта на ЕП проект „DetecDisinfoNet“, Фонд Активни Граждани /администриран от фондацията на Сорос - Институт Отворено общество - София/ и Програма „Публична дипломация“ на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи