Продажбите на домове в Канада рязко нарастват

Продажбите на жилища в област Торонто са нараснали с близо 50% за месец.

Цените се покачиха със 7,4%

Търсенето е повече от новите сгради

Продажбите на жилища в Канада са нараснали с 26% само за месец, което се дължи на натрупаното търсене на имоти по време на първите ограничения заради Covid-19. Това е най-големият месечен скок в историята, показват данни на Канадската асоциация на недвижимите имоти (CREA).

“Голяма част от това, което наблюдаваме, е връщане на активност, която иначе щеше да се случи по-рано тази година”, коментира Шаун Каткарт, старши икономист в CREA. “Спомнете си, че преди ограниченията заради Covid-19 вървяхме към най-силния пролетен пазар от близо 20 години”, допълва той.

Сред най-големите пазари в Канада продажбите са нараснали с 49,5% в област Торонто и с 43,9% в област Ванкувър, показват данните на CREA. Средните цени в Торонто са се увеличили с 5,5% за месец, а във Ванкувър - с 1,5%. Спрямо същия месец на миналата година броят на сключените сделки е нараснал с над 30%, а цените на жилищата са се повишили със 7,4%.

Ръстът на продажбите изпреварва възстановяването на новото строителство, в резултат на което съотношението между продажбите и новите обяви в страната е достигнало едно от най-високите си нива в историята от 73,9%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти