Проектират надземно метро във Варна

Идеен проект за въвеждане на бърз екологичен транспорт между летището, града и курортите на север подготвя Община Варна. "Вариантите са два - да бъдат изградени бус ленти за електрически автобуси или да бъде пуснат електрически влак. Консултираме се със специалисти, защото сме наясно, че решението трябва да доведе до ефективност. По-перспективният вариант е железницата", съобщи пред "Труд" кметът Иван Портних.

Идеята за изграждане на надземно метро във Варна бе лансирана дебютно преди 12 години, но сега има шанс за реализация заради предстоящото довършване на АМ "Хемус" и проектът за създаване на индустриална зона от 8000 дка, който реализират съвместно общините Варна и Аксаково.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви в морската столица , че и Брюксел настоява повече големи градове у нас да имат градски железници. Стартовото трасе на варненската ще започва от кръстовището на булевардите "Христо Смирненски" и "Цар Освободител", ще върви по втория булевард, който ще бъде разширен до летището и пътния възел с АМ "Хемус" и ще стига до бъдещата индустриална зона, както е предвидено в общия устройствен план на Аксаково.  

"Целта е работещите във високотехнологичните предприятия там да ползват бърз и екологичен транспорт. На следващ етап, който е свързан с доста повече отчуждаване, връзката ще бъде доизградена към курортните комплекси", обясни Иван Портних. Според него след довършването на АМ "Хемус" на дневен ред ще излезе и проектът за строеж на втори мост над Варненското езеро, който да дублира Аспаруховия. Община Варна води разговори с Министерството на регионалното развитие за намиране на финансов ресурс, с който да се обезпечи изграждането на скъпото съоръжение, допълни кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България