Проектът 1619 или как се пренаписва историята

Картина от Хауърд Чандлър Кристи на сцената на филаделфийския конституционен конвент, който води до подписването на Конституцията на САЩ през 1776 година. 

Американската революция всъщност била инициирана, за да запази робството

САЩ са гражданска нация, т.е. нация създадена около идеи и идеали

Добрата новина е, че Америка на Тръмп не е Америка на Обама

Чикаго, Ню Йорк, Бъфало и Вашингтон са само част от градовете, в чиито училища вече се преподава нещо, наречено „Проект 1619“. Този „проект“ по същество представлява купчина есета и свободни съчинения публикувани във флагмана на ляво-либералната пропаганда – „Ню Йорк таймс“. Темата им? 

Америка не е създадена с Декларацията за независимост от 4-ти юли 1776 година, а през 1619-та година, когато във Вирджиния пристигат първите роби от Африка. Също така американският капитализъм съществува, само заради робството и търговията с роби. Американската революция всъщност е инициирана, за да запази робството. Всичко това, разбира се, е невярно. То е не просто невярно, а откровена, опашата и рунтава лъжа. Но се използва умело, за да се пренапише историята и да пасне в наратива на днешната полудяла ляво-либерална секта.

 Необходимо е към тези прояви на ревизионизъм и „антидатиране“ на историята да има нулева търпимост. И това касае не само американците, но и нас тук. Когато един обществен тренд стартира в Америка, то е въпрос на време да се разпростре из целия свят. У нас да не би да нямаме такива ляво-либерали, които искат да пренапишат собствената ни история? Които отричат турското робство, които поругават Левски и го свеждат едва ли не до „рушител на мира в империята“? Ревизирането на историята с оглед на дребни моментни политически страсти е много перфидна форма на престъпление срещу модерните демократични общества. Това трябва да бъде отречено, както у нас, така и по света, от всички умерени, демократично мислещи и разумни хора.

 Нека първо стане ясно каква пропаганда е този проект. Америка, според авторите на проекта, е зачената в зло и грях. Тя е създадена заради робството, нейната икономическа мощ се дължи на робството, нейната демокрация е параван за робството. Америка, видите ли, не се е борила да се освободи от хватката на британската корона, за да даде възможност на всички хора в САЩ да са равни по права и свобода.

Американската революция била всъщност борба за запазване на робството и за защита на установения робски ред. Цялата американска икономика и капитализмът като цяло, са създадени заради робството. Едва ли не, ако не е имало робството, нямаше да възникне капитализмът. Внушението е ясно и може да се резюмира така – капитализмът е враг на тутраканската селищна общност. Икономическата свобода, на която се радват американците, всъщност е корена на всяко зло. Колко чудничко са си го измислили, а?

Истината е съвсем различна. Америка е гражданска нация, т.е. нация създадена около идеи и идеали, а не етнонация, т.е. формирана около конкретен етнос. Това, което прави САЩ това, което е, е фактът, че хората там са заедно не по силата на етноса си, а по силата на общата си вяра в свободата и демокрацията. Понеже в Америка социализъм няма как да има, той е чужд на генетичния код на американската нация, ляво-либералите тръгват на дълга битка. Ще ерозират капитализма като икономическа система, като индоктринират децата на Америка, че капитализмът е равен на робство. Великолепна пропаганда, която обаче има шанс да сработи в дългосрочен план, ако остане без отговор. Ляво-либералите отвъд океана са много ловки в това да пришиват брошки на престиж на всяка своя налудна идея. Ето, основният автор на Проект 1619 получи награда „Пулицър“ по този повод. Разбира се, наградата не идва, защото Проект 1619 е някакъв велик акт на журналистика, а защото трябва да се асоциира престижът на „Пулицър“ с тази откровена измишльотина. Общо-взето 1619 е новото 1984, по Оруел.

Прочее, срещу Проект 1619 се обявиха някои от водещите американски историци – професорът от „Браун“ Гордън Ууд, професорът от „Принстън“ Джеймс Макферсън, професор Шон Уиленц и други от най-големите имена на американската историография. Между-другото – една част от обявилите се срещу проекта историци са ляво-либерали сами по себе си. Но все пак са разумни хора, които няма да изхвърлят дипломите си в коша, за да удоволетворят моментните нужди на тълпата, която иска да ревизира историята, за да я използва за постигане на политическите си цели. В крайна сметка, всичко, което този проект в същината си твърди, е просто невярно. Америка е създадена през 1776-та година, след революцията срещу британската корона, а не през 1619-та година.

Да се твърди, че американската война за независимост е била, видите ли, война за запазване на робството, е отвъд абсурдно. В първоначалния вариант на Декларацията за независимостта бащите-основатели на Америка включват текст, който обвинява крал Джордж, че въвежда робството в американското общество. Освен това на Британия ще й трябват над пет десетилетия след американската революция, за да премахне робството от териториите си, така че няма как бащите-основатели да са се биели за запазване на робството, защото към онези години никой не е искал да го премахва. И това са само повърхностните неточности и откровени глупотевини, които човек може да прочете в Проект 1619.

 Всичко това обаче не пречи на „Ню Йорк таймс“ да тъпче в главите на младежите на много места в Америка тази пропаганда. Ляво-либералната секта просто инфлитрира училищната система и започва да преподава един фейк проект като истина от последна инстанция. Добрата новина е, че Америка на Доналд Тръмп не е Америка на Барак Обама или Хилъри Клинтън. Тръмп преди няколко дни обяви, че федералното правителство няма да отпуска финансиране за училища, които преподават Проект 1619. Сенаторът от Арканзас Том Котън вече внесе законодателство, което да обезпечи именно това.

Историята не трябва да бъде играчка в ръцете на самозабравили се елити. Тя трябва да се разглежда хладно, от дистанция на времето и със съзнанието за съответния период, в който събитията са се развивали. Да четеш историята като я натоварваш с днешните си възприятия е грешно, защото не отчита духа на времето, в което историята се е създавала. Това, че е имало робовладелци сред бащите-основатели на Америка, не прави Америка еманация на злото. Опитите на ляво-либералните елити да пренапишат историята е опасно занимание, което трябва да бъде пресечено ясно и категорично. След като видяха, че не могат да смачкат тенденцията, която Тръмп олицетворява, решиха, че ще воюват с призраците на миналото. Ще пренаписват учебници, ще събарят статуи и ще поругават монументи – това е рецепта за крах, който неминуемо ще продължи да ги преследва.

Колкото повече ляво-либералите тикат обществата към собствените си крайности и екстремности, толкова повече голямото мълчаливо мнозинство ще страни от тях. Същото важи, както в Америка, така и в Европа, че и у нас. Историята трябва да се учи, уважава и пази. Не да се пренаписва. Както в Америка обществото ще каже „НЕ!“ на индоктринирането на децата, че едва ли не държавата им е създадена около и заради робството, така и България трябва да каже „НЕ!“ на онези гласове, които се опитват да пренаписват родната ни история. Турското робство е обективен исторически факт и не бива да бъде омаловажаван. Левски е икона и светиня на българския народ и не бива разни малограмотни хора да се упражняват на гърба му. България е била тук и ще бъде тук, но за да я има и да процъфтява, трябва да сме грижовни към нейното минало. И отново да се върнем на „1984“ на Оруел – който управлява миналото, пише той, управлява и бъдещето. Не искаме екстремистите да управляват бъдещето ни, нали? Тогава да не допускаме да управляват миналото ни.

Коментари

Задължително поле