Прокуратурата в Перу обвини бившия президент във взимане на подкупи от бразилска строителна фирма

Прокуратурата в Перу обвини бившия президент Алехандро Толедо във взимане на подкупи от бразилската строителна фирма „Камарго Кореа” в замяна на изгоден договор за строителството на магистрала по време на мандата му в периода 2001-2006 г., предаде Ройтерс.

Свидетел е помогнал да се съберат доказателства, че “Камарго Кореа” са платили на Толедо 3,98 милиона долара. Парите били преведени през офшорни банкови сметки, контролирани от един от приближените на Толедо. Адвокатът на бившия президент твърди, че клиентът му е невинен.

В същото време вицепрезидентът на Еквадор Хорхе Глас се яви в съда по обвинения в получаване на над 13 милиона долара подкупи от бразилската строителна компания „Одебрехт”. В замяна на парите Глас осигурявал на компанията изгодни договори по времето, когато бил министър, отговарящ за координацията между стратегически сектори в периода 2010-2012 г.

Преди да влезе в съдебната зала Глас каза пред журналисти, че е невинен. По делото има още 13 подсъдими, в това число и чичото на Глас.

Коментари

Задължително поле