Путин и Меркел са обсъдили транзита на газ през Украйна и „Северен поток-2“

По 700 евро ще получат социално слаби в Гърция, между тях и доста българи

Мис България 2019 на почивка на Малдивите (СНИМКИ)

Украинската „Нафтогаз“ все още не е постигнала споразумение с „Газпром“ Продължават прегпворите за поддържане на транзита на руски природен газ към Европа през Украйна

Осъдиха мъж на 7 години затвор за убийство в село Смолница

Почина първият секретар на посолството ни в Москва

Започват тестове на тол системата по реални маршрути с бордови устройства

Инженери спешно в Козлодуй заради инцидента По предварителна информация върху работниците е паднала купчина железа

Продадоха на търг най-голямата бутилка уиски в света за 15 000 лири (СНИМКА)

България и Тайланд подписаха споразумение за безвизови пътувания с дипломатически и служебни паспорти

Кметицата на Козлодуй научи от „Труд“ за инцидента със загиналите работници

„Лудогорец“ получи „Интер“ и Върба

1 г. затвор за мъж, хванат с фалшива книжка в Германия Наказанието е за документно престъпление

Авторът на пенсионната реформа, предизвикала транспортна стачка във Франция, подаде оставка

Алфа Рисърч: Партия на Слави Трифонов излиза на трето място

Прокуратурата започна разследване за замърсяването на река Струма

С постановление от 18 ноември на прокурор при Апелативна прокуратура–София е образувано досъдебно производство по чл. 352, ал.1 от НК за замърсяване на яз. Пчелина и р. Струма, съобщиха от държвното обвинение.

Прокуратурата е била сезирана с жалба от Сдружение „Балканка“, съдържаща данни за евентуално увреждане на защитена зона „Земен“, причинено от експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, собственост на „Пауър Туенти Туенти“ ООД.

От извършената проверка по преписката се установява, че контролните органи – РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, няколкократно са констатирали нарушения при дейността на ВЕЦ-а: несъобразяване на водовземането с регистрираното ниво на язовира, преработени водни количества над допустимата норма, включително в периода на маловодие и размножаване на рибната фауна, както и неизпълнение задължението за монтиране техническо средство за аерация на водата. Дружеството е било санкционирано с наложени глоби.

Налице са данни за лабораторни анализи, извършени от Изпълнителна агенция по околна среда, на взети през 2017 г. и 2018 г. проби от три участъка на р. Струма, съгласно които пробите от района на ВЕЦ „Пчелина“ индикират химично замърсяване, дължащо се на водовземане от придънните слоеве на язовира и изпускането на тези води в реката.

По преписката е приложен и доклад от „Национален природонаучен музей“ при БАН, в който са отразени данни от хидрохимични измервания, свидетелстващи за ниско съдържание на кислород и високи концентрации на биогенни вещества, създаващи несъвместимост на условията за живот на екосистемите. Поради липсата на водни екосистеми в участъка на р. Струма под яз. Пчелина е формирано заключение, че всички риби от този участък са били изтровени и отнесени от течението на реката.

Тези данни са преценени като достатъчни по смисъла на чл. 211, ал. 1 от НПК, поради което прокурор от АП-София е образувал досъдебно производство, затова че в периода 2017 г. – 2019 г., при експлоатацията на ВЕЦ „Пчелина“, замърсил или допуснал замърсяване на водни течения – участък от р. Струма, след яз. Пчелина, чрез привнасяне на химически фактори от преработване на водни количества от язовира, и с това ги направил опасни за хора, животни или растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели- престъпление по чл. 352, ал.1 от НК.

Дадени са указания за назначаването на екологична и физико-химическа експертиза, като след пробовземане от три конкретно посочени участъка се изготви хидробиологичен анализ и даде заключение дали има химично замърсяване, за неговия вид, предполагаемия механизъм на допускането му, екологичния ефект върху условията за живот на водните екосистеми, както и наличието на настъпили изменения в природните местообитания. Същата задача следва да бъде поставена на вещите лица и относно констатираните замърсявания през 2017 г. и 2018 г., след изискване на лабораторните анализи от ИАОС.

Като свидетели ще бъдат разпитани представители на контролните органи, констатирали нарушенията, на дружеството – собственик на ВЕЦ „Пчелина“ и жалбоподателя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.