Прокуратурата повдигна обвинения на двама за разораните пясъчни дюни

Снимка: Архив

Трима души са задържани за разораването на пясъчните дюни на къмпинг Смокиня. Това са бургаски бизнесмен, обвинен като поръчител на "акцията" - Иван Нончев и двама багеристи от созополското село Равадиново. Единият от тях - Манол Пазвантов е роднина на кмета на селото.

Нончев е собственик на авторемонтна работилница. На него и Пазвантов е повдигнато обвинение, съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Манол Пазвантов е 24 годишен и е карал багера.

Нончев е пуснат под гаранция от 10 000 лв., а Пазвантов срещу 2 000 лева. Третият арестуван ще е само свидетел, казаха от държавното обвинение.

За това деяние законът предвижда затвор до 3 години и глоба до 10 000 лева.

Бургазлията е дал 1000 лева на "изпълнителите", за да изравнят пясъчните дюни, твърдят багеристите. Нончев отричал да ги познава. Той притежавал имота в близост и според местни хора, многократно се заканвал да разруши дюните, които му пречели.

Автомонтьорът Иван Нончев не е семеен, преди 6 години живял на семейни начала със съдийка.

Още в неделя Бургаската екоинспекция алармира, че увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

Коментари

Задължително поле