Прокуратурата поиска затвор за шофьора-убиец на двама горнооряховци

Ден преди реакцията на държавното обвинение, бащата на убития Красимир Енев изрази разочарованието си от родното праводъсие

Окръжната прокуратура във Велико Търново протестира скандалната присъда на Окръжния съд в старата столица, с която на Антон И. от Горна Оряховица при управление на лек автомобил причинил смъртта на двама души, а трети е ранил тежко. За причинената трагедия на виновния шофьор магистратите наложиха условно наказание .

Само ден преди реакцията на държавното обвинение, бащата на убития на тротоара Красимир Енев /19 г/ изрази разочарованието си от родното правосъдие в покъртително писмо . Янко Енев припомни, че с присъда от 2 октомври съдът е признал подсъдимия Антон И. за виновен в това, че на 13 октомври 2017 г. около 22:50 часа в железничарския град, при управление на лек автомобил „Тойота“, нарушил правилата за движение, като превишил допустимата скорост за населено място от 50 км/ч, движейки се с 72 км/ч. Следствие на това не овладял автомобила, напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, където блъснал движещите се пешеходци Димитър Д. и Красимир Енев.

Съдът е разгледал делото при условията на съкратено съдебно следствие и на основание Наказателния кодекс определил на Антон И. наказание в размер на четири години и шест месеца условно с 5-годишен изпитателен срок. Същият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

"Прокуратурата е преценила, че присъдата на Окръжен съд – Велико Търново, в частта относно определяне размера на наказанието лишаване от свобода и неговото отлагане на изпълнението, е неправилна и незаконосъобразна. За извършеното престъплението в НК е предвидено наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години", заявиха от Окръжната прокуратура в болярския град.

Държавното обвинение излага в протеста си, че определеното наказание не съответства на причинения престъпен резултат - смърт на две лица и телесна повреда на трето, поради което протестира присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново с искане да се увеличи наложеното наказание на подсъдимия, без прилагане на института на условното осъждане.

Коментари

Задължително поле