Пролетни алергии ни атакуват след грипа

До 10-15 години 50% от българите ще страдат от свръхчувствителност към нещо

Астма мъчи 350-400 хил. българи

След грипа и есенно-зимните вирусни инфекции идва ред на алергиите, които при много хора се отключват именно през пролетта. Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия като честотата на този проблем се увеличава всяка година.

През последните две десетилетия специалисти от всички държави, особено от индустриално развитите, отчитат, че все повече деца и възрастни развиват алергия. Очакванията са след 10-15 години 50% от населението да страда от този проблем, обясни пред “Труд” алергологът д-р Симеон Узунов от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница.

По думите му през пролетта алергиите най-често са към полени. Те започват още от средата и края на февруари до април, с цъфтежа на дърветата, дървесни полени - бреза, следвани от цъфтеж на треви, тревни полени - от май до юли.

“Най-често срещаните алергии са алергичен ринит, алергичен конюнктивит, често протичащ като риноконюнктивит (със симптоми от очите и носа) и изключително важно - бронхиалната астма”, посочи д-р Узунов.

Основни симптоми при алергичния ринит са кихане, сърбежи в носа, обилни секрети, загуба на обоняние; при алергичния конюнктивит - сълзене от очите, сърбежи, зачервяване, оток на клепачите, светобоязън; при бронхиалната астма - задух, кашлица, свирене в гърдите като само от нея страдат 350-400 хил. българи. Има много фактори, свързани с алергиите, но основните са замърсяването на въздуха, храненето, и все по-голямото отдалечаване от природата.

Лечението на алергичния ринит и (рино)конюнктивит се изразява в прием на антихистаминови препаични заболявания през пролетните и пролетно-летните месеци са рати - локални и перорални, локални кортикостероиди, а при бронхиалната астма е инхалаторни кортикостероиди самостоятелно или комбинирано със симпатикомиметици. Терапията трябва да бъде насочена и постоянна, в определените срокове от лекуващия лекар-алерголог, и с голям ангажимент от страна на пациентите. Ненавременното му прекъсване връща симптомите на заболяването и усложнява състоянието.

По думите на д-р Узунов най-важното от алергологична гледна точка лечение е специфичната имунотерапия при доказана свръхчувствителност към определен алерген. Тя дава и най-голям процент подобрение на състоянието на пациентите, като е необходимо голямо сътрудничество от страна и на пациента, и на алерголога в постигането на крайния резултат, поради продължителното с години (до 5) лечение. Специфичната имунотерапия се осъществява с високо специфични алергенни препарати, единствено и само от подготвен специалист-алерголог, обясни д-р Узунов.

 

Статистика

Сезонна хрема мъчи 30% от населението

Алергичната хрема е най-честото алергично заболяване. Тя се среща средно в около 20% до 30% от населението и бива сезонна (по време на цъфтежния сезон) и целогодишна.

В първия случай се касае за алергия към битови и професионални алргени, а във втория – към тичинков прашец. Две са неблагоприятните последствия от появата на алергична хрема: неприятни симптоми и нарушаване качеството на живот, и създаване на благоприятни условия за поява на бронхиална астма.

Тя е сериозно заболяване, но при навременна диагноза и своевременно започване на лечението може много добре да се контролира. Други чести алергични болести са атопичният дерматит (ендогенна екзема), уртикарията и отокът на Квинке.

 

Д-р Силвия Новакова от УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив:

Бронхиална астма заплашва 30% от пациентите

Симптомите се повтарят в годините и започват с пика на съответния полен

Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия, като честотата на този проблем се увеличава всяка година.

“Всеки трети с алергична хрема у нас е заплашен от бронхиална астма”, предупреждават специалистите от диагностично-консултативния кабинет в Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив.

“Алергиите са отговор на имунната система срещу съставки, които нормално съществуват в околната среда. Живеем по начин, по който късаме връзката си с природата - 90% от времето си прекарваме в затворени помещения”, обяснява алергологът д-р Силвия Новакова от УМБАЛ “Свети Георги” като уточнява, че не по-малко значение има замърсяването на околната среда. Пример в това отношение са частиците на дизеловото гориво, които полепват по полените, а това променя състава им. По този начин те стават изключително агресивни и много малко количество от тях е достатъчно да предизвика оплаквания.

През пролетта много хора страдат от кихане, зачервяване на очите, запушване на носа и сърбеж и смятат, че е започнала поредната настинка. Твърде вероятно е обаче това да са първите алергични симптоми, особено през поленовия сезон, допълва специалистът.

Според д-р Новакова симптомите се повтарят в годините и започват с пика на съответния полен, към който човек е алергичен. През март са дърветата, през април - тревните и житните култури, след това са плевелите. Сезонът на алергиите е доста дълъг и започва в края на февруари и приключва септември-октомври.

“Лечението трябва да започне преди да се изявят силните симптоми. По този начин засегнатите ще могат да се справят сравнително добре в сезона, който е проблемен за тях. Ако пациентът не се лекува, съществува опасност от рязко влошаване качеството на живот с недоспиване и намаляване работоспособността”, казва д-р Новакова.

Алергиите са лечими, особено тези към тревните полени и микрокърлежите.

 

Псевдоалергия

Някои храни предизвикват обриви

Псевдоалергията е явление, при което хората получават обриви, отоци или сърбежи, но реално нямат непоносимост към храни или лекарства. Смята се, че някои лекарства и храни могат да предизвикат директно освобождаване на хистамин - основният фактор, който причинява появата на сърбеж, оток, обрив и хрема.

Псевдоалергията се появява обикновено при заболявания на храносмилателния тракт, при което се освобождава голямо количество хистамин или при консумация на големи количества храни, които съдържат хистамин и тирамин.

Проявите на хранителната алергия могат да засегнат всички органи и системи, а най-често проблемите се появяват по кожата под формата на обриви, сърбежи и отоци.

 

Съвременни дразнители

Спинърите причиняват обриви по кожата

Нашумялата сред хлапета игра със спинъри крие сериозен риск от кожни алергии. Никелът е най-честият алерген, а спинърите се изработват от сплави, които съдържат никел и кадмий. Корпусите на мобилните телефони и таблети също съдържат никелови елементи, които причиняват обриви и червени петна върху кожата.

Друг мощен алерген е консервант в мокрите кърпички. Това е метилизотиазолинонът, обявен от Американското дружество по контактна алергия като алерген на годината.

Децата, които от ранна възраст използват гримове и парфюми, също могат да развият повишена чувствителност към някои от съставките на козметиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве