На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Ния Трейман била опитна планинарка

Момичето загинало от множество травми по време на падането

Пропадане в снежна козирка убива момиче на 25 години пред очите на приятелите й в Пирин.

„Това е абсолютен малшанс, на всеки може да се случи, в подобна ситуация няма опитен или по-малко опитен, просто стават и такива неща в планината, жалко за младото момиче”, това каза пред „Труд” Петър Чолев, един от най-опитните и дългогодишни планински спасители от Банско.

В събота 25-годишната Ния Трейман от София с двама свои приятели тръгва на преход от хижа Вихрен към Синаница. И тримата са опитни планинари, били са добре подготвени и добре оборудвани. Тримата навлизат в района на Момин връх, когато преценяват ,че за да продължат трябва да си поставят котки на краката. Тогава Ния сяда, маха раницата от гърба си и изведнъж изчезва. На няколко метра от нея са били двамата й приятели.

Всичко се случва за секунди, оказва се, че Ния всъщност е седнала върху снежна козирка, която се е счупила. Тогава се откъртва огромна снежна маса, която повлича момичето. Тя е падала около 200 метра по скали заедно с тоновете сняг, които я затрупват на дъното на пропастта. Инцидентът се разиграва около 17 часа, тогава двете момчета, които стават свидетели на трагедията звънят и веднага подават сигнала в Планинската спасителна служба в Банско. „Те дадоха точните координати, което е много важно за бързата реакция, разказа спасителя Петър Чолев. Към мястото тръгват веднага два екипа спасители с моторни шейни. Предварително четиримата спасители си дават сметка, че ще стигнат по тъмно, тъй като мястото е изключително трудно достъпно.

02-2Затова решават да вземат със себе си и спасително куче. Спасителят Наско Уков е водач на Норд. „Поех страхотен риск за кучето, защото да се транспортира на шейна , на такъв терен е изключително опасно и застрашаващо живота му. Въпреки това се справихме и успяхме да превозим Норд във форма за работа на терен”, разказва спасителят Наско Уков.

Спасителите пристигат само за час до мястото на инцидента. Умувало се е да излети и хеликоптер, но било опасно поради настъпващата тъмнина. Когато спасителите пристигат установяват фронт около 200 метра дължина на снежната маса и 30-40 метра ширина.

„В тъмното за нас бе доста опасно, затова пуснахме кучето Норд да търси. И той успя за по-малко от десет минути да открие тялото на туристката. За съжаление тя бе вече мъртва, разказа спасителят Наско Уков.

„На практика кучето Норд извърши истински подвиг, защото нашето навлизане в снежната зона криеше огромна заплаха за живота ни, можехме и ние да пропаднем. Норд ни предпази от този риск, каза Уков.

„И кучето и водачът са герои за нас, защото първо Наско го транспортира безопасно , а останалата работа свърши Норд, като по този начин предотврати сериозни заплахи за работещия екип”, подчерта Чолев.

Норд е немска овчарка на 5 години. „За първи път участва в лавинна акция и се справи повече от отлично”, разказва водачът. А Наско Уков е 31 годишен, зад гърба си има 7 години стаж като планински спасител. Признава,че е участвал в доста акции . „За съжаление винаги ги вадим мъртви от лавините. Колкото и пъти да го правим, със смъртта не се свиква”, казва Наско. Замълчава и добавя: Жалко за младите хора. Някои загиват от безразсъдство, проявено в планината, но има и мал шанс, какъвто е последният случай.

Загиналата Ния, била опитна алпинистка и преводач от френски език. Момичето е правило преходи и изкачвания в Алпите, Пиринеите, за последно е била в Непал, миналата година. Тя не е човек, който подценява планината.

Момичето е имало отлична екипировка и познания, но станало жертва на нелепата случайност. Просто не е забелязала козирката отдалеч, а после е по-трудно, казаха спасителите. Младежите, които са били с нея, също са били опитни планинари.

След като тялото на Ния е извадено от огромната маса сняг е установено,че тя е не е имала никакъв шанс да оцелее. Загинала е от травми несъвместими с живота, при търкалянето е потрошена и починала веднага.

 

Препоръки

За да сте в безопасност в планината

Планинските спасители отново припомнят правилата за безопасност в планината:

1.Никога не подценявай планината
2.Винаги бъди добре екипиран
3.Преди да тръгнете в планината проучете добре времето и маршрута
4. Задължително оставате кординатите и плана за преход или катерене на приятели или дежурните спасители
5. Да се спазват забраните и предупрежденията на ПСС
6.Направете си застраховка

 

Норд свърши работа за по-малко от десет минути

Спасително куче се обучава поне три години

След 10 г. работа ги пенсионират

Спасителят Наско Уков и кучето Норд
Спасителят Наско Уков и кучето Норд

„Да обучиш спасително куче не е проста работа. Трябват минимум три години, голяма инвестиция, търпение и любов”, казва Петър Чолев, спасител от ПСС-Банско, който от 30 години е водач на кучета. Първо кучето три години се обучава да работи заедно в екип с водача си. А това не е просто да изпълнява команди седни, стани. Четириногото трябва да получи специално обучение. Най-трудното е да се приучи да се вози на моторна шейна, на лифт и на хеликоптер, да влиза в лавини. Водачът и кучето минават през различните лагери на подготовка, а след това всяка година полагат изпити, за да получат оперативен клас.

Спасителните кучета са активни до 10 години, след което ги пенсионират.

В планинската – спасителна служба в Банско има 6 спасителни кучета. За техните водачи те са не просто кучета, а членове на техните семейства. Затова и след песионирането им, четириногите остават да живеят в домовете на своите водачи. „Кучетата са изключително полезни в планината. При случая с търсенето на 25-годишната девойка затрупана от снежната маса се оказа,че Норд свърши работа за по-малко от десет минути, а ние бяхме там 4-ма спасители. За да обходим мястото за такова време трябваше още два пъти по толкова хора да има. Кучето спестява време и ресурс и върши отлична работа”, коментира Наско Уков. Най-важното е,че спасителните кучета намаляват рисковете за живота на планинските спасители при тежки и специфични акции.

Лавинните кучета участват и в акции по издирване на затрупани хора при земетресения, срутени сгради и удавяния.

 

Късмет

Извадиха жив сноубордист, затрупан от лавина

Момчето се спускало в забранен район

Много е хубаво, когато успеем да стигнем навреме до бедстващия човек и го спасим, не крие емоцията си Петър Чолев
Много е хубаво, когато успеем да стигнем навреме до бедстващия човек и го спасим, не крие емоцията си Петър Чолев

„Има и невероятен късмет в работата ни, преди няколко дни колеги извадиха жив сноубордист, затрупан от лавина. Този човек буквално живее втори живот”, разказва пред „Труд” спасителят Наско Уков.

На 14-ти февруари сутринта в ПСС-Банско получават сигнал за лавина, затрупала сноубордист в местността Ечмище. Към мястото тръгват спасителите Димитър Груйчев и Генчо Топалов, които са дежурни на спасителен пост Платото. За няколко минути достигат пострадалия, който е бил напълно затрупан. Виждала се само част от сноуборда му. След няколко минути пострадалият е откопан. Младежът бил в безсъзнание, без дишане и с глътнат език. Спасителите не се замислят, а веднага на място почват реанимационни действия. Дишането е възстановено. Сноубордистът идва в съзнание.

„Буквално чудо, това се случва един път на милион, да ти дадат въздух в последната минута и да те върнат към живот. Това е невероятно”, разказва Уков и нарича колегите си абсолютни герои дали втори живот на 20-годишния сноубордист, който при спускане подсича снега и отприщва лавина. Момчето се намирало в район, забранен за спускане и каране на ски и сноуборд. Но търсачите на силни усещания не се съобразяват с правилата и често ги нарушават. Спасителите на Банско признават,че отдавна не били изпитвали удоволствието да спасиш човек и да видиш усмивката му, защото по-често вадят мъртви от лавините.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.