Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор)

Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Момичето загинало от множество травми по време на падането

Пропадане в снежна козирка убива момиче на 25 години пред очите на приятелите й в Пирин.

„Това е абсолютен малшанс, на всеки може да се случи, в подобна ситуация няма опитен или по-малко опитен, просто стават и такива неща в планината, жалко за младото момиче”, това каза пред „Труд” Петър Чолев, един от най-опитните и дългогодишни планински спасители от Банско.

В събота 25-годишната Ния Трейман от София с двама свои приятели тръгва на преход от хижа Вихрен към Синаница. И тримата са опитни планинари, били са добре подготвени и добре оборудвани. Тримата навлизат в района на Момин връх, когато преценяват ,че за да продължат трябва да си поставят котки на краката. Тогава Ния сяда, маха раницата от гърба си и изведнъж изчезва. На няколко метра от нея са били двамата й приятели.

Всичко се случва за секунди, оказва се, че Ния всъщност е седнала върху снежна козирка, която се е счупила. Тогава се откъртва огромна снежна маса, която повлича момичето. Тя е падала около 200 метра по скали заедно с тоновете сняг, които я затрупват на дъното на пропастта. Инцидентът се разиграва около 17 часа, тогава двете момчета, които стават свидетели на трагедията звънят и веднага подават сигнала в Планинската спасителна служба в Банско. „Те дадоха точните координати, което е много важно за бързата реакция, разказа спасителя Петър Чолев. Към мястото тръгват веднага два екипа спасители с моторни шейни. Предварително четиримата спасители си дават сметка, че ще стигнат по тъмно, тъй като мястото е изключително трудно достъпно.

02-2Затова решават да вземат със себе си и спасително куче. Спасителят Наско Уков е водач на Норд. „Поех страхотен риск за кучето, защото да се транспортира на шейна , на такъв терен е изключително опасно и застрашаващо живота му. Въпреки това се справихме и успяхме да превозим Норд във форма за работа на терен”, разказва спасителят Наско Уков.

Спасителите пристигат само за час до мястото на инцидента. Умувало се е да излети и хеликоптер, но било опасно поради настъпващата тъмнина. Когато спасителите пристигат установяват фронт около 200 метра дължина на снежната маса и 30-40 метра ширина.

„В тъмното за нас бе доста опасно, затова пуснахме кучето Норд да търси. И той успя за по-малко от десет минути да открие тялото на туристката. За съжаление тя бе вече мъртва, разказа спасителят Наско Уков.

„На практика кучето Норд извърши истински подвиг, защото нашето навлизане в снежната зона криеше огромна заплаха за живота ни, можехме и ние да пропаднем. Норд ни предпази от този риск, каза Уков.

„И кучето и водачът са герои за нас, защото първо Наско го транспортира безопасно , а останалата работа свърши Норд, като по този начин предотврати сериозни заплахи за работещия екип”, подчерта Чолев.

Норд е немска овчарка на 5 години. „За първи път участва в лавинна акция и се справи повече от отлично”, разказва водачът. А Наско Уков е 31 годишен, зад гърба си има 7 години стаж като планински спасител. Признава,че е участвал в доста акции . „За съжаление винаги ги вадим мъртви от лавините. Колкото и пъти да го правим, със смъртта не се свиква”, казва Наско. Замълчава и добавя: Жалко за младите хора. Някои загиват от безразсъдство, проявено в планината, но има и мал шанс, какъвто е последният случай.

Загиналата Ния, била опитна алпинистка и преводач от френски език. Момичето е правило преходи и изкачвания в Алпите, Пиринеите, за последно е била в Непал, миналата година. Тя не е човек, който подценява планината.

Момичето е имало отлична екипировка и познания, но станало жертва на нелепата случайност. Просто не е забелязала козирката отдалеч, а после е по-трудно, казаха спасителите. Младежите, които са били с нея, също са били опитни планинари.

След като тялото на Ния е извадено от огромната маса сняг е установено,че тя е не е имала никакъв шанс да оцелее. Загинала е от травми несъвместими с живота, при търкалянето е потрошена и починала веднага.

 

Препоръки

За да сте в безопасност в планината

Планинските спасители отново припомнят правилата за безопасност в планината:

1.Никога не подценявай планината

2.Винаги бъди добре екипиран

3.Преди да тръгнете в планината проучете добре времето и маршрута

4. Задължително оставате кординатите и плана за преход или катерене на приятели или дежурните спасители

5. Да се спазват забраните и предупрежденията на ПСС

6.Направете си застраховка

 

Норд свърши работа за по-малко от десет минути

Спасително куче се обучава поне три години

След 10 г. работа ги пенсионират

„Да обучиш спасително куче не е проста работа. Трябват минимум три години, голяма инвестиция, търпение и любов”, казва Петър Чолев, спасител от ПСС-Банско, който от 30 години е водач на кучета. Първо кучето три години се обучава да работи заедно в екип с водача си. А това не е просто да изпълнява команди седни, стани. Четириногото трябва да получи специално обучение. Най-трудното е да се приучи да се вози на моторна шейна, на лифт и на хеликоптер, да влиза в лавини. Водачът и кучето минават през различните лагери на подготовка, а след това всяка година полагат изпити, за да получат оперативен клас.

Спасителните кучета са активни до 10 години, след което ги пенсионират.

В планинската – спасителна служба в Банско има 6 спасителни кучета. За техните водачи те са не просто кучета, а членове на техните семейства. Затова и след песионирането им, четириногите остават да живеят в домовете на своите водачи. „Кучетата са изключително полезни в планината. При случая с търсенето на 25-годишната девойка затрупана от снежната маса се оказа,че Норд свърши работа за по-малко от десет минути, а ние бяхме там 4-ма спасители. За да обходим мястото за такова време трябваше още два пъти по толкова хора да има. Кучето спестява време и ресурс и върши отлична работа”, коментира Наско Уков. Най-важното е,че спасителните кучета намаляват рисковете за живота на планинските спасители при тежки и специфични акции.

Лавинните кучета участват и в акции по издирване на затрупани хора при земетресения, срутени сгради и удавяния.

 

Късмет

Извадиха жив сноубордист, затрупан от лавина

Момчето се спускало в забранен район

„Има и невероятен късмет в работата ни, преди няколко дни колеги извадиха жив сноубордист, затрупан от лавина. Този човек буквално живее втори живот”, разказва пред „Труд” спасителят Наско Уков.

На 14-ти февруари сутринта в ПСС-Банско получават сигнал за лавина, затрупала сноубордист в местността Ечмище. Към мястото тръгват спасителите Димитър Груйчев и Генчо Топалов, които са дежурни на спасителен пост Платото. За няколко минути достигат пострадалия, който е бил напълно затрупан. Виждала се само част от сноуборда му. След няколко минути пострадалият е откопан. Младежът бил в безсъзнание, без дишане и с глътнат език. Спасителите не се замислят, а веднага на място почват реанимационни действия. Дишането е възстановено. Сноубордистът идва в съзнание.

„Буквално чудо, това се случва един път на милион, да ти дадат въздух в последната минута и да те върнат към живот. Това е невероятно”, разказва Уков и нарича колегите си абсолютни герои дали втори живот на 20-годишния сноубордист, който при спускане подсича снега и отприщва лавина. Момчето се намирало в район, забранен за спускане и каране на ски и сноуборд. Но търсачите на силни усещания не се съобразяват с правилата и често ги нарушават. Спасителите на Банско признават,че отдавна не били изпитвали удоволствието да спасиш човек и да видиш усмивката му, защото по-често вадят мъртви от лавините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България