На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Пропадна машинното гласуване

Срокът за подаване на оферти изтича в сряда, а единствената фирма, която отговаря на условията на търга, се отказа от участие.

В страната няма устройства за гласуване

Нито една фирма не иска да се хвърли в авантюрата заради краткия срок

Машинното гласуване се отлага за друг път. Нито една фирма не е подала оферта за участие в обществената поръчка, а срокът изтича утре. Сигурно е, че няма да се намерят авантюристи, които да жертват 650 хил. лв. Толкова е гаранцията за качествено изпълнение, което в краткия срок е невъзможно.

“Няма да участваме в търга. Поръчката е неизпълнима, тъй като времето е изключително малко. Убедени сме, че няма фирма, която може да се справи и да достави устройствата.” Това заяви пред “Труд” Елеонора Съйкова от “Сиела Норма”. Това е единствената фирма, която досега сама или в консорциум е осигурявала машините за експериментално гласуване. Съйкова коментира, че нито едно дружество не би рискувало добрата си репутация, хвърляйки се в приключение с опит за доставка на устройствата за вота. Времето за осигуряване на машини в най-добрия случай ще е около 20 дни, през които трябва да се направи сертифициране, да се осигурят експерти – около 3000, които да поддържат устройствата в изправност в деня на вота.

Представителят на “Сиела Норма” призна, че в страната ни няма такива устройства. Досега те са вземани под наем и връщани след изборите. “В момента има 500-1000 машини в Амстердам, откъдето могат да бъдат докарани с тирове. Но и за тяхната доставка времето е недостатъчно”, каза още Съйкова. Тя обясни, че очакванията били ЦИК да обяви поръчката на лотове и така повече дружества да се включат в нея. При подобно задание нямало да е толкова непосилна доставката. Сега една фирма трябва да се ангажира с осигуряване на 13 000 устройства.

Невъзможността да се гласува с машини може да се превърне в повод за оспорване на вота пред Конституционния съд, коментираха юристи. Самият служебен премиер Огнян Герджиков вчера също допусна подобна възможност.

“Законът за машинното гласуване е факт и ние сме длъжни да направим всичко по силите ни. Дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес – мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори”, коментира Герджиков.

Според професора по конституционно право Пламен Киров също има хипотетична възможност за оспорване на изборите, ако не бъдат осигурени машини. “Няма основания обаче вотът да бъде обявен за незаконосъобразен, тъй като ничие изборно право няма да бъде нарушено”, заяви Киров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Астор главата си сваля и качва,не може ли да помогне?

  2. Иначе ЦИК е удобното извинение за всички.Как така от една страна времето за доставка и на 500-1000 машини от Амстердам е недостатъчно и в същото време сочи като причина,че поръчката не е обявена на лотове?Все пак това не поръчка за магистрала,изисква се софтуер и подръжката му,от самата фирма сочат 3000 специалисти.Как и да се обяви поръчка преди да се знае ще има ли предсрочни избори или не,по-точно преди да бъдат насрочени от президента,а той как да ги насрочи след като до последно се правиха опити да бъде съставен кабинет?Всеки може да си оспорва,но машинното гласуване е алтернативна възможност,все пак основното е всеки да има възможност да си упражни вота,а след като и неграмотен има право да бъде избран за кмет,то няма как от избирателя да се изисква да бъде грамотен компютърно,въпреки че напук ще гласувам за патриотите,за които началниците от Брюксел не са началници.Какъв началник ми е Юнкер примерно?Началник ми бил.

  3. НОВ УКАЗ НА ПРЕЗИДЕНТА С НОВА ДАТА ЗА ИЗБОРИТЕ,НЯКЪДЕ КЪМ РАННАТА ЕСЕН,А ДО ТОГАВА СЛУЖ.КАБИНЕТ ДА НАМЕРИ МАШИНИТЕ-ТОВА Е РЕШЕНИЕТО,СПОРЕД КОЕТО И ВЪЛКЪТ ЩЕ Е СИТ И АГНЕТО ЩЕ Е ЦЯЛО!!!

    1. „Някъде“ ми напомня на искането от някои депутати от ГЕРБ Президентът да не разпускал Нродното събрание една седмица,за да приемели мажоритарния вот,че и той/президентът/ да им свършил работата и да определил районите.Има си двумесечен срок по Конституция,който тече след като не успеят да съставят кабинет и в който се насрочват изборите.

  4. Това гласуване е да хвърлим едни пари на вятъра и нищо повече.

  5. как 2011 се преброихме с електронна поща а сега машини по добре по Е- МАИЛ НАЙ ЕВТИНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И САМО КОНТРОЛ НА СЪРВАРИТВЕ Е НЕОБХОДИМО.МИСЛЕТЕ В ТАЗИ ПОСОКА САМО С ЕДНА РЕИСТРАЦИЯ И ГОТОВО.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.