Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Реставрираха второ знаково сграфито пано във Велико Търново Монументалната творба е на Григор Спиридонов от 1974 година

Пожар обхвана три къщи в центъра на Габрово

Над 2 мил. протестиращи ще залеят утре Атина

Сградата на Община Стара Загора ще бъде санирана с европейски средства

Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Пентагонът: Две трети от военните съоръжения в САЩ са застрашени от климатичните промени

Простатният карцином е втори по честота

Д-р Боцевски, достатъчно навременно ли се диагностицира ракът на простатата у нас? Като че ли българинът е по-консервативен и се държи до последно заради предразсъдъци.

-Традиционно българският мъж забавя първото си посещение при уролог. Чака, докато симптомите станат непоносими. Но истина е, че в последно време тенденцията се променя. В практиката си все по-често срещам хора, които се преглеждат и без оплаквания. Това е правилният подход.

 

-По отношение на превенцията кога и колко често е добре да се правят профилактични прегледи?

-Препоръката ми е веднъж годишно след 50-годишна възраст и два пъти годишно след 80-годишна възраст. Това са препоръките на авторитетните в медицинските среди Американска урологична асоциация и Европейска урологична асоциация. Те се основават на множество статистически данни за развитието на заболявания като рак на простатата и доброкачествена простатна хиперплазия.

 

-Каква част от българските мъже засяга болестта?

-Увеличена простата има буквално всеки трети мъж в зряла възраст. Рак на простатата развиват много по-малко хора. Средногодишно новооткритите случаи са между 1800 и 2100 души. След рака на белия дроб простатният карцином е втори по честота.

 

-На какво ниво са диагностиката и лечението на рак на простатата у нас?

-В нашата клиника спазваме световните стандарти при извършване на биопсия – това е ключово за диагностиката на рака изследване, но също така и за неговото стадиране и избор на терапевтично поведение. В зависимост от състоянието на пациента преценявам дали да бъде тазова (през перинеума) или трансректална под ехографски контрол. Ехографът позволява безопасно насочване на биопсичната игла с точност до милиметри. Процедурата е изключително прецизна и се получава материал от 8-12 зони на простатната жлеза, което гарантира по-обективна преценка на евентуален злокачествен процес. Спазва се стриктно протоколът за биопсия.

Диагностичната процедура е безболезнена за пациента, тъй като се работи под упойка. Веднага след манипулацията, която отнема не повече от половин час, мъжът може да се върне към ежедневните си задължения, да шофира и да работи.

Когато става дума за карцином в рамките на простатната капсула, който е високорисков, се пристъпва към радикална простатектомия. В нашата клиника извършваме операцията безкръвно с лапароскопски метод и имаме отлични резултати. В момента във връзка с международния месец на профилактика на рака на простатата и тестисите – Моември, всички пациенти с диагностициран тумор на простатата могат да ни посетят за второ мнение и консултацията не се заплаща*.

 

-Има ли предпоставки за появата на това заболяване и съответно фактори, които спомагат за превенцията му?

-За съжаление не можем да кажем, че е открит начин да се предотврати развитието на злокачествен процес в простатата. Счита се, че наследствеността и напредналата възраст са основните за появата на този вид рак предпоставки. На тях не можем да влияем, но има редица други фактори, които можем да променим. Учените свързват повишения риск от злокачествено заболяване на простатата със заседналия начин на живот, липсата на спорт и движение, нередовния сексуален живот, консумацията на алкохол, много месо и много млечни продукти, затлъстяването.

 

*През ноември пациенти с диагноза могат да получат в „Хил клиник“ (по документи или лично) второ мнение – безплатно. За записване: тел. 02/ 439 31 31

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.