Простреляли Фицо заради бездействието му срещу хазарта

Предполагаемият нападател на Роберт Фицо бе заловен.

Заподозреният за убийството на словашкия премиер Робърт Фицо е идентифициран като Юрай Цинтула, 71-годишен поет и основател на "Движението срещу насилието", съобщи словашкият портал "Правда". Според словашките медии Цинтула законно притежава пистолета, с който е застрелял Фицо. Той живее в град Левице и е един от основателите на литературния клуб "Дух", в който работи от 2005 г.

Написал е три стихосбирки, един роман и сборник с разкази, а от 2015 г. е член на Асоциацията на словашките писатели. През 2016 г., докато работи като охранител в универсален магазин, е нападнат от по-млад мъж, наранил главата си, което го накарало да отсъства от работа за дълго време. След това той стартира петиция за създаване на Движение срещу насилието.

„Насилието е честа човешка реакция, форма на изразяване на обикновено недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилници“, се казва в текста на петицията.

Движението призовава за противопоставяне на насилието от всякакъв вид, "от извънредното положение до физическото или психологическото насилие в семейството".

Цинтула е смятан за голям критик на властите в Словакия и най-много критикува Фицо, защото според него той не прави достатъчно, за да спре хазарта в страната. „Във всеки град и село има машина, в която комарджиите мастурбират за пари, взети назаем от семейството или познати, които възлизат на десетки хиляди евро. Какво прави държавата по въпроса?“, написал той в блога си на сайта на литературния клуб.

Фицо беше прострелян по-рано днес, а след поредица от противоречиви информации правителството обяви, че животът му е в опасност и че е преместен с хеликоптер в болницата в Банска Бистрица.

В профила на Фицо във Фейсбук се казва, че той е в критично състояние, без да се уточнява къде е прострелян. 

Словашките медии съобщават, че убиецът се е приближил до Фицо от тълпата в град Хандлова, където се провежда правителственото заседание, и е извикал „Робо, ела тук“, преди да стреля пет пъти по него.

Фицо е бил качен в кола от бодигардовете си, след което е транспортиран с хеликоптер до болницата, а полицията веднага е овладяла нападателя.

Вече се появи информация, че словашкият премиер е опериран успешно. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа