Стара Загора ще се потопи в коледни светлини на 5 декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 ноември 2019

Без опозиция в парламента на Беларус Лукашенко ще се бори за шести президентски мандат

Оставиха в ареста мъжа, задигнал 140 хиляди лева от кола в София

Според 39% от българите у нас може да се прави бизнес

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Има индустрия с фалшивите болнични

Екокатастрофата в река Вит се отлага Риболовен клуб "Балканка" пуснал фалшивата новина, Антон Хекимян я обслужи в Би Ти Ви

Тръмп може да се съгласи да свидетелства писмено в разследването за импийчмънт 

27 000 български фермери с орязани субсидии

Живеем най-късо сред хората в ЕС В богатите страни с хубава храна разполагат с 9 години повече от нас

Русия предаде на Украйна корабите, задържани в Керченския пролив

Цацаров: Разследванията за защита на интелектуална собственост са се увеличили два пъти

Париж прекроява разширяването на ЕС

ЕП даде предварително одобрение за всички кандидати за еврокомисари

Бързите заеми се увеличиха с 14%

Протестиращите майки за думите на Валери Симеонов: Как може да се приеме нещо толкова цинично Жените бяха категорични, че нямат за цел да бутат правителството

Протестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. От 12:30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка. Протести ще има и в редица други градове.

„Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза по БТВ Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

Майките не се приемат за „група кресливи жени в опит да им се угоди”. „Ние от години имаме ясни искания, не става въпрос само за едни пари и само за нас. „Има много хора, които ни подкрепят и които разбират, че реформата, която искаме, ще засегне цялото общество”, каза Весела Одажиева, майка на дете с епилепсия.

Думите са достатъчно цинични, независимо в какъв контекст са казани, категорична беше тя. „Ние не влагаме никакви политически интереси в нашите искания. Независимо за коя партия става въпрос, ние искаме да се свърши работата”, подчерта майката.

Майките на деца с увреждания бяха категорични, че нямат за цел да бутат правителството.

„Твърде вероятно е някой да се опитва да „яхне” протеста политически, но смея смело да твърдя, че нашият протест няма нищо общо с политически искания и цели”, подчерта и Димитрина Русева.

Според майките твърдението, че законите, за които те настояват, са приети, е невярно. „Те са минали само в Министерския съвет. Тепърва предстои да видим как ще излязат след второ четене от парламента”, заяви Весела Одаджиева. Тя изрази опасения, че текстовете може да се променят между първо и второ четене.

Днес протести с искането за оставката на Валери Симеонов ще има освен в София и във Варна, Враца, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Разград и Пазарджик. „Не е поносимо за нас и за обществото такъв човек да бъде на толкова отговорна позиция, да представлява България и да има подобни изказвания към каквито и да е членове на обществото”, категорична беше Димитрина Русева. „Извинение в никакъв случай няма да свърши работа, а както се уверихме, господинът дори няма намерение да се извини”, допълни тя.

„В момента получавам 930 лв. по Закона за семейните помощи, освен това съм и личен асистент на детето. Аз работя, съпругът ми работи и успяваме да се справим на този етап”, заяви още в разговора Весела Одажиева.

„След 16-ата си година нашите деца, изобщо хората с увреждания, се превръщат в едни пенсионери. Дава им се социална пенсия от 138 лв. Заради чуждата помощ, която се добавя в нашия случай, сумата е около 230 лв.”, каза Димитрина Русева.

По думите й с тези пари с не може да се покрият дори режийните. „Средно една процедура на човек с увреждане е около 30 лв. Това са хора, които трябва ежедневно да се поддържат, за да останат в състоянието, в което са, и да се подобрят”, каза още Русева.

„И 2000 лв. да се дадат на един човек с увреждане, при условие че няма осигурена достъпна среда, няма възможност за адекватно образование и за работа, какво прави този човек, ако не може да излезе навън и да се квалифицира”, попита Одажиева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. На Валката му е през поливалката!! Нищо не можете да му направите!

  2. Цинично, но не колкото изказването на изрода боков за вината и мезетата…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.