Протестиращи пред Светия синод: Зад гърба на патриарха направиха комплот

Десетки граждани се включиха в протеста пред Синодалната палата в знак на недоволство срещу решението на Светия Синод на Българската православна църква български духовници да не участват в съвместното честване на 1000 г. Охридска архиепископия в Македония.

„Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат”, заяви д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, предаде БГНЕС

Искаме патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май, каза Врабевски.

В понеделник 8 архиереи подкрепиха предложението на Русенския митрополит Наум Светият синод на Българската православна църква да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Решението бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който все още е в болница.

Варбевски припомни, че преди шест месеца фондация „Българска памет” отново бяха пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия. 6 месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение.

Огромно разочарование от решението на Светия Синод, каза Врабевски и продължи: "Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат. Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби".

Протестиращите носят българско знаме и транспаранти с надписи: „Не се страхувайте да сте майка-църква на Охридската архиепископия” и „Седем века Охридската е била на цяла България”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България