Протест срещу кервани тирове в села край Монтана

Жителите на четири села в област Монтана – Славотин, Д-р Йосифово, Студено буче и Смирненски, се вдигнаха на протести срещу колоните тежкотоварни камиони, които денонощно фучат край къщите им и  застрашават имотите и живота им.

Кметовете внесоха в общинската и областната управи и подписки с настояване автомобилите да бъдат изведени вън от селищата им. От няколко години – след пускането на Дунав мост 2, тежките камиони масово избират шосе III -112  през Монтана към Видин, за да пътуват към втория мост над  реката. Пътят е по-къс от маршрута през първокласния международен път Е 79 и спестява на превозвачите и пари, и време. ТИР-овете обаче минават през четирите монтански села, разбиват настилки, цепят къщи и застрашават живота на хората.

Не рядко летящи камиони разбиват огради и къщи. Миналата година след серия от тежки произшествия, при които по чудо не паднаха жертви, кметовете и жителите на четирите села пак се вдигнаха на протести и движението на тировете бе отклонено към Е - 79. От началото на тази година обаче потокът камиони отново фучи през селата. „На ден през Славотин минават по над 500 ТИР-а. Хората не смеят да вървят край шосето. Снегът и ледовете допълнително усложняват положението и го превръщат в кошмар!”, каза кметът на Славотин Личко Цолов. До края на седмицата представители на АПИ ще пристигнат в Монтана, за да обсъдят с местните власти проблема и възможностите за решаването му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България