„Галъп интернешънъл“: За 81% от българите националните интереси са преди международните отношения В Топ 10 сме по националистически настроения, показва глобално проучване

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от сватбата на Софи Маринова

Акция на прокуратурата в полицията в Благоевград

Стартира кандидатстудентската кампания на Академията на МВР

Гърция отбелязва националния си празник, 1600 полицаи пазят парада

Убитата млада жена в Стара Загора е намерена със забит във врата нож За 72 часа е задържан 28-годишен мъж, който е живеел с жертвата на съпружески начала

Владо Каролев стана дядо

Новият ултрамодерен стадион на „Тотнъм“ най-после отвори врати

Премиерът Борисов: Турция е важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма

Патриарх Неофит: Каквото е необходимо, ще направим, за да бъде радостта на нашите братя от Македония пълна

Американските авиолинии удължават отмяната на полетите на Боинг 737 Макс

Самолет Боинг 787 кацна извънредно в Каледония заради дим в кабината

Пиян ударил полицай, пратен да потуши семеен скандал Униформеният е получил разкъсно-контузни рани на лявата ноздра и устна

Два дни безплатни прегледи за атопичен дерматит във ВМА

Административната прокуратура възложи проверка на мобилното приложение за превоз „Максим“

Вземаме пример от Италия за културното наследство Вежди Рашидов възложи проучване на добрите европейски практики

„При предстоящите промени в Закона за културното наследство ще приложим най-доброто от европейския опит”, увери председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов.

България може само да спечели, ако приложи чуждия опит

Одит установи груби нарушения в опазването на паметниците на културата

Законодателно проучване на най-добрите практики на страни членки на ЕС в опазването на паметниците на културата е възложил председателят на комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

„При предстоящите промени в Закона за културното наследство ще приложим най-доброто от европейския опит”, увери Рашидов. Той съобщи, че съвсем скоро ще бъде готово и поръчаното от комисията проучване.

„Европейските страни като Италия, Франция, Испания, Гърция, които са водещи в културния туризъм, имат отлично работещи механизми за опазване, съхраняване и популяризиране на културното наследство, затова България само може да спечели, ако използва техния опит”, убеден е Вежди Рашидов. Тези държави генерират огромен приход от посещенията на туристи, а уникалното наследство на България по нищо не отстъпва на европейското. Точно затова е поръчано и законодателното проучване на европейския опит, за да може българското законодателство да бъде в пълен синхрон с европейските изисквания.

В Европа се залага на действащи и ефективни механизми за опазването и съхраняване на културното наследство, които включват различни стимули за онези, които опазват в съответствие със закона недвижимите културни ценности. Предвидени са и строги санкции за недобросъвестните собственици. Ясно са разпределени задълженията и отговорностите на общините, които най-добре познават културното наследство на своята територия, както и отговорностите на държавата в опазването на паметниците, особено на тези с национално и световно значение.

На 6 март одит на Сметната палата излезе със заключението, че дейностите по опазване и поддържане на обектите на архитектурно наследство в градска среда, извършвани от Министерство на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство, не са ефективни и ефикасни. Установено бе и че няма определени режими за опазването на 93 на сто от обектите с предоставен статут на недвижими културни ценности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.