Премиерът Борисов се срещна с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева

Японски милиардер си търси жена за полет до Луната Кандидатките трябва да са позитивно настроени

Осигуряват по-добър достъп до домовете на инвалиди

Състоянието на жената, която се лекува от свински грип в Смолян, остава стабилно

31-годижен мъж почина след инцидент в заведение във Видин

Тесла общувал с гълъб телепатично Получил видения на 7 години, след смъртта на брат си

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради срив в бранша Ръководството на БХРА излиза с петиция за законодателни промени

Пожар затвори пътя Симитли – Кресна

Емил Димитров: ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, новият холдинг ще помогне на всички

Арестуваха мъж от Кюстендил, заподозрян за убийство на съпругата си При първоначалния оглед са установени следи от насилие

Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Вземаме пример от Италия за културното наследство Вежди Рашидов възложи проучване на добрите европейски практики

„При предстоящите промени в Закона за културното наследство ще приложим най-доброто от европейския опит”, увери председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов.

България може само да спечели, ако приложи чуждия опит

Одит установи груби нарушения в опазването на паметниците на културата

Законодателно проучване на най-добрите практики на страни членки на ЕС в опазването на паметниците на културата е възложил председателят на комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

„При предстоящите промени в Закона за културното наследство ще приложим най-доброто от европейския опит”, увери Рашидов. Той съобщи, че съвсем скоро ще бъде готово и поръчаното от комисията проучване.

„Европейските страни като Италия, Франция, Испания, Гърция, които са водещи в културния туризъм, имат отлично работещи механизми за опазване, съхраняване и популяризиране на културното наследство, затова България само може да спечели, ако използва техния опит”, убеден е Вежди Рашидов. Тези държави генерират огромен приход от посещенията на туристи, а уникалното наследство на България по нищо не отстъпва на европейското. Точно затова е поръчано и законодателното проучване на европейския опит, за да може българското законодателство да бъде в пълен синхрон с европейските изисквания.

В Европа се залага на действащи и ефективни механизми за опазването и съхраняване на културното наследство, които включват различни стимули за онези, които опазват в съответствие със закона недвижимите културни ценности. Предвидени са и строги санкции за недобросъвестните собственици. Ясно са разпределени задълженията и отговорностите на общините, които най-добре познават културното наследство на своята територия, както и отговорностите на държавата в опазването на паметниците, особено на тези с национално и световно значение.

На 6 март одит на Сметната палата излезе със заключението, че дейностите по опазване и поддържане на обектите на архитектурно наследство в градска среда, извършвани от Министерство на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство, не са ефективни и ефикасни. Установено бе и че няма определени режими за опазването на 93 на сто от обектите с предоставен статут на недвижими културни ценности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.