На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Професор Герджиков: Името на Свети Климент Охридски е завинаги свързано с утвърждаването на българската книжовност

Снимка: Архив

Всяка година на 25 ноември СУ „Св. Климент Охридски“ чества своя патронен празник. Целият месец ноември е изпълнен със събития, свързани със Св. Климент.

Тази година е особено наситена със събития, защото честваме 1100 г. от успението на светеца – годишнина, включена в културния календар на ЮНЕСКО. Това каза в празничното си слово ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков, предава БГНЕС.

През целия ден са предвидени множество инициативи, свързани с празника като международната научна конференция на панслависти, изложби и концерти.

Името на Климент Охридски е завинаги свързано с пренасянето на славянската писменост в България и с утвърждаването на българския език и българската книжовност, чиито разцвет през този период още през XlX в. е наречен Златен век, каза още в словото си проф. Герджиков.

Св. Климент, посочи той, е оставил огромно наследство от десетки жития, похвални слова и църковни песнопения и др. Българският светец е голям авторитет и сред други народи, които са преписвали и използвали негови творби като той има над 1500 преписа. Огромното духовно влияние на св. Климент го прави достоен патрон за университета, каза още Герджиков.

Ректорът припомни, че в словото си преди година е посочил визията си за това какъв трябва да бъде Софийският университет, ако иска да бъде храм на духовността и знанието. „Успяхме да превърнем Климентовите четения във важно културно събитие и да почетем патрона си с много и разнообразни инициативи, които да покажат резултатите от нашата образователна, научна и културна дейност и ползите за обществото от нея, каза още ректорът и допълни, че продължава развитието на университета като най-големия и най-стария университет в страната. През 2016г.

СУ продължава да е лидер в повечето професионални направления. Двама учени от университета са получили наградата за наука „Питагор“ за 2016 г. Герджиков каза също, че университетът вече е кандидатствал с различни проекти по ОП „Наука и образование“ и други програми и се подготвят нови мащабни проекти. Започнахме да стабилизираме финансово университета. През изминалата годена изплатихме 5 млн. от задълженията си, въпреки че бюджетът е като миналогодишния и са осигурени допълнително средства към предвидения бюджет, обясни той.

Няколко работни групи и външни организации са направили оценка на финансовата политика на СУ през последните години и анализ на структурата на приходите и разходите. Съветът на деканите е приел и предложения за оптимизация на работата и за ефективното и справедливо разпределение на средствата.

Освен това е избран главен мениджър, както и звено за финансово-административен контрол, което е довело до повишаване на приходите от няколко вида дейности. Герджиков каза също, че ще бъде избрана нова процедура за атестиране на преподавателите и е направен анализ на различни административни процеси, избрана е и електронна система за регистрация на студентите, участващи по програма „Еразъм“ и др.

СУ е домакин на над 1000 научни и културни събития годишно. Освен това сега за първи път университетът може да бъде признат за изследователски. Празничната церемония в аулата на СУ продължи с раздаване на награди, дипломи и стипендии на заслужили студенти и преподаватели.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.