ГДБОП разби престъпна група, занимавала се с имотни измами в Стара Загора

Цветанов обсъди с Щефан Майер (ХДС/ХСС) възможностите за парламентарен контрол над дейността на Европол

Шофьорка пострада, колата й се преобърна на завой

Българка, възпитаничка на АУБ, е в класацията „30 под 30“ на ФОРБС за Европа

Крадци отмъкнаха арматурно табло от кола

Екатерина Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината

Лавров: Русия я обвиняват за всичко в света, Сърбия – за всичко на Балканите

Двама членове на „Пуси райът“ поискаха убежище в Швеция

Откриха труп на мъж в напоителен канал край пловдивското село Марково

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

Тежък жребий за България в дебютното издание на Лигата на нациите

РЗИ: В Добрич за питейни нужди да се ползва само бутилирана вода

Съдът постанови арест за двама изнасилвачи на 59-годишна жена Издирват единия изнасилвач, избягал в чужбина

Професор Герджиков: Името на Свети Климент Охридски е завинаги свързано с утвърждаването на българската книжовност

Снимка: Архив

Всяка година на 25 ноември СУ „Св. Климент Охридски“ чества своя патронен празник. Целият месец ноември е изпълнен със събития, свързани със Св. Климент.

Тази година е особено наситена със събития, защото честваме 1100 г. от успението на светеца – годишнина, включена в културния календар на ЮНЕСКО. Това каза в празничното си слово ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков, предава БГНЕС.

През целия ден са предвидени множество инициативи, свързани с празника като международната научна конференция на панслависти, изложби и концерти.

Името на Климент Охридски е завинаги свързано с пренасянето на славянската писменост в България и с утвърждаването на българския език и българската книжовност, чиито разцвет през този период още през XlX в. е наречен Златен век, каза още в словото си проф. Герджиков.

Св. Климент, посочи той, е оставил огромно наследство от десетки жития, похвални слова и църковни песнопения и др. Българският светец е голям авторитет и сред други народи, които са преписвали и използвали негови творби като той има над 1500 преписа. Огромното духовно влияние на св. Климент го прави достоен патрон за университета, каза още Герджиков.

Ректорът припомни, че в словото си преди година е посочил визията си за това какъв трябва да бъде Софийският университет, ако иска да бъде храм на духовността и знанието. „Успяхме да превърнем Климентовите четения във важно културно събитие и да почетем патрона си с много и разнообразни инициативи, които да покажат резултатите от нашата образователна, научна и културна дейност и ползите за обществото от нея, каза още ректорът и допълни, че продължава развитието на университета като най-големия и най-стария университет в страната. През 2016г.

СУ продължава да е лидер в повечето професионални направления. Двама учени от университета са получили наградата за наука „Питагор“ за 2016 г. Герджиков каза също, че университетът вече е кандидатствал с различни проекти по ОП „Наука и образование“ и други програми и се подготвят нови мащабни проекти. Започнахме да стабилизираме финансово университета. През изминалата годена изплатихме 5 млн. от задълженията си, въпреки че бюджетът е като миналогодишния и са осигурени допълнително средства към предвидения бюджет, обясни той.

Няколко работни групи и външни организации са направили оценка на финансовата политика на СУ през последните години и анализ на структурата на приходите и разходите. Съветът на деканите е приел и предложения за оптимизация на работата и за ефективното и справедливо разпределение на средствата.

Освен това е избран главен мениджър, както и звено за финансово-административен контрол, което е довело до повишаване на приходите от няколко вида дейности. Герджиков каза също, че ще бъде избрана нова процедура за атестиране на преподавателите и е направен анализ на различни административни процеси, избрана е и електронна система за регистрация на студентите, участващи по програма „Еразъм“ и др.

СУ е домакин на над 1000 научни и културни събития годишно. Освен това сега за първи път университетът може да бъде признат за изследователски. Празничната церемония в аулата на СУ продължи с раздаване на награди, дипломи и стипендии на заслужили студенти и преподаватели.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.