Проф. Балтов: "Пирогов" открива още две отделения за лечение на COVID-19

"Пирогов" открива още две отделения за лечение на COVID-19, съобщи директорът на института за Спешна помощ проф. Асен Балтов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. 30 легла отделяме за нашия персонал и още 30 за лекуване на коронавирусна инфекция със средно тежки състояния, обясни той.

Над 2300 човека са хоспитализирани в болници в цялата страна, новите случаи нарастват с 10%, което означава, че се очаква увеличение и на приетите в болница в следващите от 7 до 10 дни, като те вероятно ще станат към 4000. Капацитетът постепенно се изчерпва, посочи проф. Асен Балтов.

Според него частните болници също трябва да отделят легла за лечение на болни от коронавирус, и това да стане задължително, да не е пожелателно.

"Апелът ми е нека заедно да се преборим с инфекцията. Носете маски, спазвайте дистанция. 2000 колеги заразени, призовавам всички да направим максимално възможното, не само за себе си, но и за нашите близки, заяви директорът на "Пирогов".

По думите му дифузното разпространение на инфекцията ще продължи, това е проблем, който ще се задълбочи.

В Александровска има 26 души, заразени с COVID-19, трима са интубирани. По-рисковите, които се нуждаят от кислородно лечение, са 10, а останалите са с по-лека форма на заболяването, обясни директорът на болницата проф. д-р Борис Богов.

Александровска болница също се е включила в апела към гражданите да пазят себе си и своите близки, да носят маски и да има дистанция", каза още д-р Борис Богов.

Коментари

Задължително поле