Проф. Борис Велчев - Дискретният юрист

Проф. Борис Велчев ще ръководи Конституционния съд (КС) и през следващите три години. Очаквано той бе избран единодушно за втори път за председател на съда, чийто състав бе подновен малко преди това. Церемонията по встъпване в длъжност на новите конституционни съдии - Надежда Джелепова, Павлина Панова, проф. Атанас Семов и Красимир Влахов, беше ръководена от председателя на КС Велчев, разбира се. А дни по-късно и “нови”, и “стари” преизбраха стария си председател за нов.

Борис Велчев е забележителна фигура сред българските юристи. Повечето от тях твърдят, че е заслужил растежа в кариерата си с три неща - с любезното си отношение към колеги и студенти, с прословутата си дискретност и с професионалнатата си квалификация. Той е внимателен, коректен и изключително дискретен, казват те. Други отсичат, че е мекушав, прекалено е сдържан и тактичен. Така или иначе, Велчев отстоява принципите си - дисктертно, любезно и тактично - и умее да печели позиции.

Роден е на 26 април 1962 г. в София. Баща му е дипломат - Владимир Велчев, известен главно като дългогодишен посланик на България във Великобритания и СССР. Майка му е юристката Нина Велчева. Носи името на дядо си Борис Велчев - бивш член на Политбюро на ЦК на БКП.

През 1981 г. Борис Велчев-внук завършва английската гимназия в София и решава да учи право. Записва в Юридическия факултет в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и през 1987 г. го завършва с отличен успех. Кариерата си започва през 1988 г. като юридически съветник в Министерския съвет. В същата година е хоноруван, а от 1990 г. - редовен асистент по наказателно право в Софийския университет. Студенти и преподаватели го обичат и уважават. През 2002 г. е вече доцент, а от 2012 г. - професор по наказателно право. Професионалната му кариера е последователна и целенасочена. Бил е член на Съвета по законодателството при Народното събрание, както и член и председател на Правния съвет на президента Георги Първанов, който го кани в екипа си малко след като заема поста държавен глава.

През 2006 г. Велчев е избран за главен прокурор, като единствен кандидат, с 23 от 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет. Наследява поста от Никола Филчев. Очакванията от него са големи - да направи правосъдието неотменно, строго и справедливо. По това време Велчев е на 43-годишна възраст и е най-младият главен прокурор в историята на България. Но не е най-неопитен. Бил е член на Висшия съдебен съвет и на УС на Националния институт за правосъдие. Владее руски и английски език - дори превежда от английски романите на Греъм Грийн. Във всеки случай държавното обвинение по негово време не постига кой знае какви успехи.

В края на мандата си в прокуратурата Велчев е назначен за съдия в Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев. Това става през 2012 г. Доста по-рано той е сред първите юристи в България, които се обявяват тактично, но категорично за падането на имунитета на магистрати и депутати. Впрочем, съдиите от КС също се ползват с имунитет като народните представители и имат статута на председателя на Народното събрание. Това Велчев с обичайната си дискретност го премълчава в коментарите си.

По време на първия мандат на Велчев като председател на КС, той излезе с няколко ключови решения, които станаха обект на спорове и коментари. И в новия му мандат се очакват няколко важни произнасяния от конституционните съдии.

В края на юли тази година Конституционният съд обяви Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, за противоречаща на основния закон и я отхвърли. Решението бе подкрепено от председателя Борис Велчев и още 7 съдии, а за приемането на конвенцията бяха останалите четирима. Основното притеснение на мнозинството бе, че Истанбулската конвенция размива границите между двата пола, което, според тях, би затруднило борбата срещу домашното насилие. Пак през юли Конституционният съд отхвърли с мнозинство от 10 на 2 гласа възможността гражданите да оспорват цените на тока и газа, които се определят от енергийния регулатор (КЕВР). Делото бе образувано през март по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя атакува текст от Закона за енергетика, който за последно е бил променян от Народното събрание преди повече от шест години. Според КС решенията на енергийния регулатор засягат пряко само интересите на енергийните оператори.

В момента висящ на вниманието на конституционните съдии е (от края на септември) друг важен казус - за промените в Административно процесуалния кодекс (АПК). КС бе сезиран почти едновременно по въпроса от президента Румен Радев, БСП и омбудсмана Мая Манолова. Те поставиха въпроса на дневен ред заради заложеното в АПК рязко увеличаване на съдебните такси при касационно обжалване на актовете на властта, както и срещу ограничаването на публичността на съдебните заседания.

И това решение на Конституционния съд, председателстван от Велчев, ще влезе вероятно в историята на правото.

Най-важният съд

Конституционният съд, председателстван от Велчев се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Така определените съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат, който може да бъде преизбран. Съставът на съда се обновява през три години от всяка квота. През първия мандат, след изтичане на третата и след това на шестата година съставът се обновява чрез жребий. При всяко обновяване съда напускат 4 съдии и постъпват също толкова новоизбрани и новоназначени. Съдиите във ВКС са юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко 15 г. юридически стаж.

За него

Има остър ум

Много ерудиран, с остър юридически ум. Изключителен интелект и в същото време човек с фино чувство за хумор и самоирония – качества, които в това съчетание, малко хора притежават. За мен е привилегия, че съм сред приятелите му.

Сотир Цацаров, главен прокурор

Не е послушко

„Борис е изключително скромен. Така и живее, не обича да подчертава присъствието си. Но не мислете, че е послушко. Той може да се противопостави, ще го направи аргументирано и никога няма да стори нещо, ако не е убеден, че трябва да е така. Решителен е и решава бързо, но не прибързано. Успява да организира работата, включително да се нагьрбва с голям обем от нея. Като при това умее да работи с хора, да ги мотивира. Доказал е, че е независим. Не поставя политическите си пристрастия над професионализма“.

Пламен Киров, бивш конституционен съдия

Тактичен и свестен

„Борис Велчев е изключително голям специалист, а като човек е великолепен, много свестен и тактичен. Отличен професионалист. Спомням си, че се запознах с него когато бях следовател в Националната следствена служба. През 2006 г. ме заведоха на среща при него. Говорихме за американски проект и тогава получих и покана да сепрехвърля към ВКП. Той ми каза: Ще се радвам да работим заедно. Изключително коректен и внимателен човек. И това, че беше главен прокурор не значи, че се държи високомерно. Напротив – винаги се е държал с хората човешки и така си остана и до последно“.

 

Евгени Диков, член на ВСС

Студентите го харесват

„Той е много популярна личност и в правната професия, и в обществото. Аз го познавам поне от 1992 г., коато беше асистент в юридическия факулте.  Прекрасни са впечатленията ми от него - много добър и прецизен професионалист, професор е в областта на наказателното право. Доказал е своя изключителен опит и разбирания в материята. Много ерудиран и добър събеседник. Борис Велчев е високо ценен - и студентите, и колегите му го харесват. Смятам, че преди да бъде избран за втори мандат, той има и един уникален професионален опит и път – и като главен прокурор, и като конституционен съдия, и като председател на КС. Такива хора са богатството на правната професия в България и се надявам дълго време да служат за пример и за ориентир“.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в парламента

Коментари

Задължително поле