Проф. Владимир Пилософ: Не са ме уволнили, сам си подадох оставката

Проф. Владимир Пилософ

Не са ме уволнили, аз сам си подадох оставката, тя ми беше поискана. Мотивът вероятно е свързан със случая на Байрям. Това каза пред БТВ проф. Владимир Пилософ, шеф на Фонда за лечение на деца в оставка.

„Нека да не правим драми от това, в края на краищата нещата се разрешиха и около това дете. Имаше един чисто административен процес, който трябваше да бъде решен, междувременно се намесаха най-различни сили и затова се стигна до тази медийна изява”.

По случая с 9-годишния Байрям проф. Писолоф допълни, че е трябвало да се изпълнят допълнителни административни процедури и затова се е наложило да пита Александровска болница дали ще могат да направят трансплантацията, знаейки много добре, че отговорът ще бъде „Не”.

"В България не се вършат трансплантации на деца под 10 години от доста време. Формално има такива разрешения, но от 5-6 години насам няма нито едно трансплантирано дете под 10 години.

В нашия случай трудното беше това, че детето не само има нужда от бъбречна трансплантация, а и от една доста сложна друга операция, която трябва да бъде направена преди това – операция върху една аномалия на пикочните пътища, която, ако не бъде преодоляна, няма смисъл да се прави трансплантация, обясни докторът.

Действията на фонда са ясни, Общественият съвет и аз като директор съм издал заповед за отиването на детето в чужбина, каза проф. Пилософ.

Той поясни, че забавянето е дошло от страна на министерството, откъдето са поискали допълнително информация.

"Ние пращаме документацията до министерството, в Министерството имаше някои въпроси, те са горната инстанция и са в правото си да искат всичко да бъде напълно изрядно".

Още когато поех този пост, моята уговорка с Москов беше, че поемам тази длъжност временно. Всичко стана много бързо, трябваше да се спаси положението тогава, то беше много драматично и смея да твърдя, че това стана, каза проф. Писолоф.

Трудно се работи с обществена съпротива, трябва да имаш много нерви, много знания, много възможности и контакти, и благодарение на това, че все пак познавам медицинската общественост в България, успях да се справя със ситуацията, а тя беше драматична, допълни още шефът на фонда в оставка.

По думите му България е единствената столица в Европа, където няма голяма многопрофилна специализирана детска болница, където да работят всички специалисти, които се занимават с деца.

"Докато българското общество търпи това нещо, подобни случаи ще има непрекъснато, защото изключително важно е всички специалисти, които работят с деца да работят под един покрив, под едно управление, под една политика в областта на детското здравеопазване.

Решението за изпращане в чужбина не трябва да става от външни експерти или Консултативен съвет и Обществен съвет, то трябва да става от специалистите в дадена област, които да огледат случая от всички страни, тези водещи клиники, университетски клиники в страната по педиатрия, където да стигнат до някакво ниво и да кажат, „Стоп, повече не можем ние да направим нищо”, самите те да влязат във вразка с колегите си в чужбина и когато мненията са готови, тогава нещата да се решават по най-добър начин".

Общественият съвет към фонда е некомпетентен да взима решения по чисто медицински въпроси, каза още проф. Пилософ.

"Медицинският случай трябва да бъде решен на най-високото ниво в страната и ако той не може да бъде решен, самите специалисти трябва да кажат къде кога и как да отиде този пациент. Ако няма такъв подход, такива работи ще се получават".

Той допълни, че от 12 до 14 млн. струва лечението на всички деца на година. Това е целият разход, като съотношението е 25% за чужбина, 75% за България за тези, за които се отпуска помощ.

Огромна част от сумата идва от държавния бюджет, а около 1% - 1,5% е от дарители. Няма драстичен спад на дарителите, категоричен беше проф. Пилософ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България