Проф. Владимир Чуков: Тероризмът е неизкореним

Снимка: Архив

Тероризмът е неизкореним. Няма държава, която да се похвали с това, че на нейна територия няма опасност от тероризъм, дори по отношение на такива държави, които са много напред в материята като САЩ, Великобритания, Франция, Германия. Това коментира пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

„Наблюдавайки трите ситуации: Камбрилс, Барселона и Алканар, става въпрос поне за 10 човека, които са извършителите на тези дела. Ако сложим и логистиците, техните помагачи, се получава една огромна група. Испания, която до този момент беше в сянка след 2004, когато испанските власти оттеглиха контингента си в Ирак, стана място на атака. Това подсказва или подценяване на ситуацията от страна на испанската полиция, защото преди около два месеца испанската полиция е била предупредена за подобен тип атентат точно на това място в Барселона, или става въпрос за външна клетка, т.е. хора, които са дошли в Испания от някаква друга държава. Става въпрос за атака срещу туризма.“, обясни проф. Чуков

По думите му европейският начин на живот дразни определени кръгове, които не желаят подобен тип човешко поведение.

„Тези кръгове са против туризма като цяло. Преди месец и половина "Ислямска държава“ директно заплаши Египет да преустанови какъвто и да било прием на чуждестранни туристи на собствената си територия, което направи Испания топ туристическа дестинация.“, каза още арабистът.

 

Коментари

Задължително поле