Проф. Генчо Начев: В никакъв случай не мисля, че трябва да се премахва извънредното положение

В никакъв случай не мисля, че трябва да се премахва извънредното положение. Дай боже леглата наистина да стигнат. Да, при този темп на развитие са достатъчни и ще стигнат. Трябва обаче да имаме и нещо друго предвид. Тези болници не са пригодени за ситуация като тази, за такава пандемия. В много от тях няма възможност за разделяне на потоци и те трябва да се създават изкуствено. Не е много лесно и не трябва с лека ръка да приемаме тези факти. Дай боже, да може разпространението да се ограничи, като в основата на това е спазването на дисциплината, която не е широкоразпространена в България, все още”. Така пред Нова телевизия националният консултант по кардиохирургия проф. Генчо Начев коментира мерките, които страната ни предприе в борбата с COVID-19.

Експертите обясниха и дали е възможно вирусът да промени действието си.

„Аз лично не очаквам някаква рязка промяна. Генетичните изследвания, които са проведени на базата на изолатите показват нещо, което не се е изменило в последните месеци, и то е, че има два варианта на вируса, т.нар “S” и “L”. S” се смята за по-стария, а вирулентният е “L”, каза проф. Златко Кълвачев.

„Има обаче разлика между симптомите на двата щама. Ние чертаем клиничната картина в процеса на времето. Измерваме вируса по отношение на хората, а трябва това да се прави според човека. Преди известно време говорихме, че засяга възрастните, но се оказа, че всички страдат. Смятахме, че белият дроб страда най-много, след това се оказа, че се засяга мозъкът. Сега знаем, че всички органи страдат. Ние не знаем пълната картина на патогенезата на вируса”, допълни Кълвачев.

„Диагнозата и лечението се базира на натрупан опит. Съвременната медицина лекува на базата на доказателства. С това заболяване обаче не можем да процедираме така, защото още няма такива студии. Трябва да лекуваме на базата на опита и трябва да напасваме лечението на база новата информация, която получаваме”, обясни проф. Начев.

Според националния консултант по кардиохирургия е доказано, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са по-податливи на заразяване с коронавирус. „При тях заболяването протича по-тежко, което е нормално. Функционално организмът на тези хора е по-натоварен, а имунната система е по-слаба”, каза още Начев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България