Проф. Георги Близнашки: Търновската конституция е съвършен документ

Георги Близнашки

Търновската конституция е съвършен документ. Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, по БТВ, по повод 140-ата годишнина от приемането на първата българска конституция.

"Всяка Конституция е продукт на съответната историческа епоха. В лицето на Търновската конституция, България получава най-добрата възможна. Тя е толкова актуална и значима, че тя е едновременно либерална и демократична - изпреварва времето си", заяви бившият премиер.

Проф. Близнашки уточни, че Търновската конституция е либерална, защото предвижда голям набор от права и свободи на българските граждани. От друга страна тя е демократична, защото предвижда всеобщо избирателно право и еднокамерен парламент.

"Търновската конституция предвижда правото на сдружаване, на тази основа се появяват първите политически партии, а това е най-голямото постижение за епохата, защото в цяла Европа действа една забрана да не се допуска създаването на политически партии и синдикални организации. Тя се запазва през целия XIX в. - в този смисъл ние изпреварваме", посочи бившият служебен премиер.

Според бившия министър-председател, е имало и противници на Търновската конституция. "Българският народ чака свободата в продължение на векове, ентусиазмът е огромен и никой не мисли за евентуални последици. Позицията на консерваторите - за създаване на втора камара, въвеждане на привилегировано представителство е била обречена и тя се проваля исторически", посочи проф. Близнашки.

По думите му, първата българска Конституция, създава предпоставки за развитие на гражданското общество. Той допълни, че правото на собственост пък помага на страната ни да има силна армия.

Коментари

Задължително поле