Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 юли 2019

„Нисан“ съкращава над 10 000 работни места

Испанският премиер загуби вот на доверие в парламента

Нинова: Защо „Фолксваген“ отиват в Турция? Борисов да отговори!

Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуера на машините за местния вот

Съдът на ЕС подкрепя колите с десен волан

Затварят за час магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли утре

Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор) Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Затварят тръбата в посока София на тунел „Витиня“ утре

Мохамед в „Левски“ за 3 години

Плащаме за паркиране с мобилно приложение

Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Проф. Георги Близнашки: Търновската конституция е съвършен документ

Георги Близнашки

Търновската конституция е съвършен документ. Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, по БТВ, по повод 140-ата годишнина от приемането на първата българска конституция.

„Всяка Конституция е продукт на съответната историческа епоха. В лицето на Търновската конституция, България получава най-добрата възможна. Тя е толкова актуална и значима, че тя е едновременно либерална и демократична – изпреварва времето си“, заяви бившият премиер.

Проф. Близнашки уточни, че Търновската конституция е либерална, защото предвижда голям набор от права и свободи на българските граждани. От друга страна тя е демократична, защото предвижда всеобщо избирателно право и еднокамерен парламент.

„Търновската конституция предвижда правото на сдружаване, на тази основа се появяват първите политически партии, а това е най-голямото постижение за епохата, защото в цяла Европа действа една забрана да не се допуска създаването на политически партии и синдикални организации. Тя се запазва през целия XIX в. – в този смисъл ние изпреварваме“, посочи бившият служебен премиер.

Според бившия министър-председател, е имало и противници на Търновската конституция. „Българският народ чака свободата в продължение на векове, ентусиазмът е огромен и никой не мисли за евентуални последици. Позицията на консерваторите – за създаване на втора камара, въвеждане на привилегировано представителство е била обречена и тя се проваля исторически“, посочи проф. Близнашки.

По думите му, първата българска Конституция, създава предпоставки за развитие на гражданското общество. Той допълни, че правото на собственост пък помага на страната ни да има силна армия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. можело е да отбележи, че години след като в конситуцията ни пише, че робите у нас са свободни, белгийският изрод леополд 2 е рязал ръце на деца и ги е пращал подарък в коледни колети на сънародниците си.
    факт.
    или че конституцията поставя държавата на първо място, преди да се появи немският боклук фердинанд.
    факт.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.