Проф. д-р Костадин Ангелов - В тила на коронавируса

Точно преди четири месеца проф. д-р Костадин Ангелов бе избран за министър на здравеопазването. Вестник “Труд” тогава озаглави статията си за него “Сървайвър в кабинета” . Сега той наистина е сървайвър.

В хубавите и слънчеви летни дни, коронавирусът беше страшна приказка за дечурлига, днес е кошмар за всички. “Лукашенско мнозинство” от българите подкрепяха теорията за измислицата “коронавирус” и направиха всичко възможно да го размножат. Не са виновни - животът иска своето. Пандемията - също.

Двете школи за защита на населението от COVID-19 притежават и своите популярни герои - доцент Мангъров и генерал Мутафчийски. В известен смисъл теориите и на двете школи се оказаха прави. Каква ирония!

Влюбеният учен във вирусите - Мангъров, се радва на общуването с SARS-CoV-2 - официалното име на коронавируса - като уфолог на прелитащ в опасна близост до Земята метеор. “Ще изгорят сухите съчки, и аз съм такъв”, “Този вирус не е по-различен от другите”, “Докато всички не се срещнем с него, няма да има колективен имунитет” (цитирам по смисъл). Генералът, като всеки генерал вижда не надеждата, а щетите. Реалист! “Яко ще се мре!” - бяха последните му известни публични думи. Пред Мира Бенатова. След това го анатемосаха и той се скри.

Е, днес е ясно: Яко се мре, не само сухите съчки. Вече всеки познава болни от коронавирус, става все по-страшно и е очевидно, че болшинството ще го срещнат. И да, вирус е! 

Но как менажираш нереформирана здравна система в сървайвърска обстановка? Особено, ако в уравнението имаш огромна част от населението, което отказва да приеме, че има огън, че има съчки, че има опасност от катастрофа - във всичките є форми? Как спасяваш живота на хиляди застрашени, при условие, че можеш да убиеш бизнеса на още повече? Здравна кариера по време на чума? Сложна задача! 

В основата на лекарската професия стоят три принципа: да успокояваш, да не пречиш и ако можеш - да помогнеш. Но винаги предупреждаваш пациентите си, преди да започнеш да успокояваш.

Не само месеци в джунглата, по време на снимките на шоуто “Сървайвър”, но и извън екстремното, много преди да е директор и министър, съм виждал това в доктор Коце, както всички го наричаме в екипа как преминава през всички тези етапи. Виждал съм го как спасява живот, при това с онова спокойствие, което виждаме и сега - “Спокойно, няма нищо странно! Ще направим всичко възможно!...” Успокоява сървайвърът, но след това се обръща към мен с усмивка и спокоен тон казва: “Незабавна евакуация!” И се оказа, че е било въпрос на часове. Ако не беше дошъл по собствена инициатива единствено по едно съобщение на предишния дежурен на терен, можеше да бъде различно. Ето в такива моменти разбираш, че този лекар мисли за пациента, преди пациентът да е помислил за себе си. И извън “Сървайвър” беше и е същият.

Далеч преди днешния ръст на болни и погинали, проф. Ангелов получи адмирациите на хиляди, когато написа във фейсбук профила си:

“Ходейки по улиците, хората искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля. Искат ние да решаваме кой да живее и кой не. Благодарим ви за тази корона от тръни, не я искаме! Ако си останете в къщите, ние в 21 ч. ще ви ръкопляскаме. Нека не превръщаме болниците в морги. Нека не поставяме под изпитание божията милост и да не превърнем дните за празнуване в дни за умиране”. Предупреждението! Това стана през юли.

Последва успокоението: “Няма здравна криза в България. Разработват се ясни и точни критерии за бройката на заболелите от COVID-19 по места. Нека не създаваме усещане у хората за страх и паника”.

И накрая видях нещо друго от него: гневът!

“Да гориш маски е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение. Всеки има право на протест. Всеки може да изразява гражданската си позиция и това е принцип на демокрацията. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закона, може да подадат искане за нейната отмяна и съдът ще се произнесе”, посочи министър Ангелов.

В момента, мисля, сме на етап “Незабавна карантина!” Повярвайте ми, положението е сериозно! И дано правителството го послуша.

Подкрепям позицията му

Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за COVID-19, не трябва да получават финансиране от Здравната каса. Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници.

Йорданка Фандъкова, кмет на София, във фейсбук

Бих му доверил живота си

Познавам професор Ангелов от 2014-а и приключението “Сървайвър”. В последствие станахме много добри приятели и през годините придобих впечатления за начина му на работа в Александровска болница, както и на отношението му и подхода му към екипа и хората, с които работи. Човек на когото бих доверил живота си, както и животите на близките ми, без да се замисля.

Ваня Джаферович, победител в “Сървайвър”

Умее да работи в екип

Познание за системата, административен опит и диалогичност са качествата, задължителни за заемащия поста на министър на здравеопазването. Проф. Ангелов отговаря на този профил. Особено полезно е лекар с практически опит в справянето с епидемията от коронавирус да организира в бъдеще противоепидемичните мерки.

Д-р Дананиела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ

Много скъп човек

Запознахме се по време на първия ми “Сървайвър” през 2007-а. Този формат го свързвам с няколко човека и Коста е един от тях. Той беше емблема на нашия екип. Много скъп човек, с когото всички се чувствахме добре и в безопасност. За него проблеми почти няма, почти винаги “всички се преструват или симулират” и “всичко е на шест”. В много от случаите той си служеше с тези реплики, за да ни заблуди и да не се притесняваме излишно.

Владимир Карамазов, актьор

Преди месец предупреди какво предстои

Имаме дифузно разпространение на COVID-19. Вече не говорим за огнища и ако продължаваме с неглижирането на мерките, в един момент може да се окаже късно. Очакват ни тежки зимни месеци - влизаме в грипния сезон и рискът здравната система да не издържи е реален. Медицинските специалисти в болниците и в спешна помощ, здравните инспектори са на абсолютния си физически предел. От нас като общество зависи дали ще им помогнем, за да помагат те на нас.

Коментари

Задължително поле