Проф. д-р Никола Владов: Листата на чакащите за трансплантация не е станала по-дълга

Проф. Никола Владов

Зарази COVID-19 времето за подготовка на пациентите се удължава, обясни шефът на клиниката по трансплантационна хирургия във ВМА

След заповедта на министъра вече е освободен режимът за правене на трансплантации. Екипите са готови да поемат този кръст, да го наречем така. Това отбеляза проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА по БТВ. С едни от последните заповеди на здравния министър вече се разрешават трансплантациите.

"Няма 100% гаранция за липсата на риск, дори и без коронавирус има риск от някакви инфекции. Правим всичко необходимо, за да намалим този риск до минимум", посочи лекарят.

Според него при наличието на COVID-19 времето за подготовка на пациентите преди трансплантация се удължава.

Листата на чакащите за трансплантация не е станала по-дълга. Няма спешни случаи за трансплантации на бъбречно и сърдечно болните, увери проф. д-р Никола Владов.

"Имаше една донорска ситуация по време на извънредното положение, тогава органите бяха пренасочени по линия Евротрансплант, понеже препоръката на щаба беше да не се правят трансплантации у нас", съобщи той и припомни, че проблемът с донорите винаги е седял много сериозно.

За да станeм пълноправен член на Евротрансплант трябва да имаме 10 донора годишно на 1 милион население, уточни проф. д-р Никола Владов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве