Проф. Иво Христов: В Русия 1% от обществото експлоатира близо 90% от ресурсите

Хората там не живеят добре, надига изключително голямо социално недоволство, каза депутатът от БСП

Русия трябва да има съвършено нов, технологичен дизайн. Това означава нов социален дизайн, а не този в момента. Поради тази причина има натрупано огромно социално недоволство. Това зяви Иво Христов, депутат от БСП и социолог, по БТВ.

"Медведев беше лицето на този изключително ненавиждан от руснаците режим, а Путин започна да отпушва напрежението", добави той.

"Хората в Русия не живеят добре. Там бавно, но сигурно се надига изключително голямо социално недоволство. То преди всичко е предизвикано от социалния модел, който беше наложен след разпадането на Съветския съюз. Това е олигархичен модел - 1% от обществото експлоатира близо 90% от ресурсите на страната. Виждам наченки за разбиране, че този модел не може да продължи, защото не може да осигури бъдещето на Русия като велика сила в XXI век", на мнение е Христов.

Преди няколко дни Владимир Путин заяви, че е против идеята властта да се държи неограничено от лидера на страната, както е било при системата от времето на Съветския съюз.

"Путин разтоварва част от правомощията на условния президентски връх и ги дава, от една страна, на федералното събрание, а от друга - на Държавния съвет. Замисълът е, че независимо с или без личността на Путин, който и да дойде след него и да заеме поста, да не може да отмести Русия от курса, който е предприела. А именно суверенитет и независимост във външната политика и създаването на национален суверенен капитализъм вътре в страната", каза още Иво Христов.

По думите му управляващите в Русия си дават много ясно сметка, че системата, на която Владимир Путин е само етикет в някакъв смисъл, е изчерпала своите икономически, социални и властови лимити.

"Моделът, който беше заложен от 2000 г. в Русия, постигна своите безспорни успехи в няколко направления. Възстанови разпада на страната. Путин реши проблема със Северен Кавказ, който можеше да взриви страната. Възстанови и вертикалата на властта. На трето място той възстанови международния авторитет на Русия и тя е ключов играч", каза Христов.

Коментари

Задължително поле