Проф. Илко Гетов, EMA: Бустерите не са работеща тактика, трябва нова версия на ваксините

Кадър от БТВ

В края на март очакваме втората версия на разрешените ваксини. Това обяви проф. Илко Гетов, който е българският представител в Европейската агенция по лекарства ЕМА, по БТВ. 

"Според Европейската комисия и СЗО подсилващите дози, четвърти, пети шести и н-ти бустер, не е работеща тактика, а трябва нова версия на ваксините, това се очаква да стане", добави той.

Европейската агенция по лекарствата е една от най-рестриктивните в света, затова са разрешени само 5 ваксини от наличните над 10-11 в света. По искане на компаниите, които разработват ваксините, в случая Пфайзер и Модерна, ще се работи върху версия две или надградена версия, която да включва защита от Делта, Омикрон и бъдещи варианти. В края на март се очаква тази "ъпдейтната" версия, добави Гетов.

"Не е вярно, че 80% от българското население не подкрепя епидемиологичните мерки. Хората у нас са разделени на 3 еднакви части: на антиваксъри, често някои от тях са трансваксъри, на колебаещи се за ваксините и на ваксинирани", добави проф. Гетов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България