Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина, ако е призната в ЕС

"Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Но ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска". Това каза по БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа. 

По думите на проф. Кантарджиев спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и "хората да останат само с една поставена доза".

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират. 

"Тази седмица за първи път имаме под 100 на 100 хиляди болни за 14 дни. Това е много добре и дано да се задържи. Това зависи от дисциплината на хората. Вслушват се политиците за медицинските въпроси, а имат и опита на западноевропейските държави“, посочи Кантарджиев.

По думите му ваксинационният план е приет от правителството" „Той е правен от много добри специалисти и е много добър. Таргетните групи са много добре дефинирани и много правилно започнаха нещата. Не мога да кажа дали планът ще бъде променян, но етапите прерастват. Последните групи от здравни работници на първа линия се ваксинират, но едновременно с тях и ползватели и персонал в социалните заведения и домовете за стари хора. Тази седмица ще бъдат ваксинирани и хората, които работят на първа линия в Националния център. Това ще стане още от понеделник“.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

Коментари

Задължително поле