Проф. Кирил Топалов: Работата на българо-македонската комисия забуксува

Проф. Кирил Топалов

Позицията на президента Стево Пендаровски за Гоце Делчев е най-близо до истината, смята историкът

Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на югозападната ни съседка. Такава е оценката на президента Румен Радев. Преди дни той разговаря с представители на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия. "На последните две заседания работата на комисията забуксува", призна по БТВ професор Кирил Топалов.

Първоначално колегите от Северна Македония са се държали кооперативно, благодарение на което са постигнали много голям напредък по теми като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история, но след това е настъпило втвърдяване на позициите им заради въпроса за Гоце Делчев, разказа историкът.

"Бяхме тръгнали към сближаване на позициите в духа на научната истина, но сега съществува усещането, че "си изправен срещу стена", а когато играеш тенис с партньор чувството е различно, за разлика от това да запращаш топката в стена", заяви професор Топалов.

"Надявам се, че в Северна Македония ще променят доста неща в учебниците си по история, защото когато ги обсъждахме, те все още бяха в настроение за диалог", заяви българския историк и даде пример, че в помагалата за прогимназията българите са описани като грабителско номадско племе.

Ние нашата история няма да я отстъпим нито като държава, нито като комисия, заяви професор Топалов, но отбелязва, че не можем да налагаме решения на нашите правителства, които взимат и геополитически решения.

"Позицията на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за личността на Гоце Делчев е най-близо до истината", смята професор Топалов, макар да отбелязва, че "не знаем какво са имали предвид революционерите под борба за автономия на Македония и дали това е стъпка към независима държава, а може да са имали предвид и нещо друго. За членове на комисията от Северна Македония "Гоце Делчев е апостол на македонизма", разкри българският историк. "Нито е наша задача, нито право да казваме на политиците какво да правят. Нашата комисия не може да определя действията на нашите правителства, защото ние сме експерти, а не политици", заяви професор Топалов.

Коментари

Задължително поле