Проф. Кирил Топалов събра столичния интелектуален елит за юбилея си

Проф. Кирил Топалов по време на тържеството.

Академичното тържество по повод 80-ия рожден ден на проф. д-р Кирил Топалов се състоя в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. За да поздравят рожденика бяха дошли повече от 300 почитатели на професора, писателя, общественика и дипломата. 

Публиката в аулата на СУ

С първи думи към него се обърна ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков: „Дълги години той беше от любимите преподаватели на поколения студенти. Стана автор на стойностни научни трудове, но и на десетки романи, повести, сценарии. Той се изяви много добре и като дипломат. Многократно отправяше покани съм студенти и преподаватели да посетят Ватикана, където той беше посланик. Новата книга е изключително увлекателна – с любопитни събития, непознати факти, великолепен стил“. 

Специални поздрави на признателност и обич отправи Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община: „За мен е огромна чест да поздравя моя любим преподавател! Проф. Топалов даде много като общински съветник, ръководеше Комисията по култура на СО и заедно с него преди 20 години създадохме най-успешната програма „Култура“. Той е Почетен гражданин на София. Желая Ви, проф. Топалов, много вдъхновение и любов, за да създавате нови творби“.

Йорданка Фандъкова поздравява проф. Кирил Топалов

За академичната кариера и научните му трудове говори проф. Бойко Пенчев. Подробен анализ на професионалната кариера на Кирил Топалов и на книгата „Живот по неизбежност. Мемоарен роман“ (ИК „Бард“, 2023) направи проф. Михаил Неделчев, който проследи дипломатическата му кариера в Гърция и Ватикана, заемането на престижни управленски постове като директор на Националната библиотека, съветник и секретар на президента Плевнелиев, управител на Фонд „Научни изследвания“ при МНП, председател на УС на Института за евроатлантическа сигурност и др.: „Тази автобиографична книга е пример за едно публично поведение чрез непрекъснато появяващо се обръщение към читателя. Повествованието е изпълнено с ретроспекции и визии напред във времето, с цитати от известни писатели, с които той се е срещал и разговарял. В книгата авторът разказва весело, забавно, автоиронично, без самоизтъкване. Основното са драмите и вълненията по време на посланическите мисии на автора, разговорите му с президенти и министри“.

Проф. Топалов беше награден от проф. д-р Георги Николов с „Почетен знак“ от името на Македонския научен институт за принос, издигане и утвърждаване престижа на Македонския научен институт. 

В отговор на словата в негова чест проф. Кирил Топалов каза: „Написах тази книга за следващите поколения, за да знаят, че лошото в исторически план се повтаря. Написах я в прослава на нашия университет. Вие, които  сте били наши студенти, знайте, че най-големият шанс във вашия живот е, че сте учили тук. Винаги като посланик съм носил на ревера си знака на Софийския университет“.

Актьорът от Народния театър Михаил Петров развесели публиката с откъс от книгата, на рояла беше маестро Александър Пумпалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура