Проф. Кожухарова: Ще има бум на желаещи за ваксина през септември, но ще е късно

Кадър от NOVA

Извънредни заседания на COVID щабовете в част от големите градове на страната. Болниците започват подготовка за четвърта вълна на заразени и разкриване на допълнителни легла за заразени. Експерти предупредиха - това ще е пандемията на младите и неваксинираните.

Че идва пандемията на неваксинираните, потвърди съветникът на здравния министър - професор Мира Кожухарова. Според нея през септември ще има бум на желаещи да се имунизират българи, но ще е късно за изграждане на стабилен имунитет.

И към момента страната ни е на последно място в Европа и на едно от последните места в света по брой ваксинирани с две дози - малко над 16%. Заради бързото разпространение на "Делта" варианта по света обаче у нас вече се наблюдава плавен ръст на желаещите да се защитят българи. Това отчитат в един от най-големите пунктове за имунизации в столицата. Все повече родители също пожелават ваксина за децата си над 12 години. В последните дни броят на идващите за ваксинация до пункта на болница "Света Анна" е нараснал.

„Заради увеличения наплив на хора се наложи да се отвори втори кабинет, за да могат да бъдат ваксинирани всички желаещи”, разказа д-р Ивет Иванова. Но все пак имунизациите там остават двойно по-малко на ден в сравнение със зимните месеци. Броят на ваксинираните ще скочи, когато има рязък скок в новите случаи на заразени, твърди епидемиологът проф. Кожухарова.

„В момента у нас е много спокойна епидемичната обстановка и може би това пък има негативно влияние върху нас, българите. Моята прогноза е, че през месец септември ще има опашки за ваксинация”, смята тя.

„Министър Кацаров продължава да разчита на здравия разум на българите. Вече достатъчно много се изговори по тази тема – просто, като че ли сега е по-скоро моментът всеки да седне и да си помисли сам за себе си”, каза още проф. Кожухарова.

А разликата между ваксинирани и неваксинирани вече се вижда сред пациентите в инфекциозните отделения.

„Има такова наблюдение - че не са ваксинирани. Нормалната логика в имунологията - тези, които не са ваксинирани, имат възприемчивост към вируса и ще боледуват”, обясни д-р Петър Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България